Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iran testira dva lijeka za koronavirus

Preuzmite sliku

Čelnik Univerziteta medicinskih nauka Baqiyatallah izjavio je u srijedu da je Iranska administracija za hranu i lijekove izdala dozvolu za medicinsku provjeru dvije formule za liječenje koronavirusa.

Dr. Ali-Reza Jalali saopćio je da će bolnica danas započeti s kliničkim probama.

Jalali je kazao da su oba novorazvijena lijeka biljnog porijekla i u formi su spreja.

Dodao je da lijekovi pomaži pacijentima da se brže oporave, ali da ne daju potpuno izlječenje.

On je istaknuo da bi procedura za dobijanje dozvole da se lijekovi puste na tržište moglo potrajati od dva do tri mjeseca.

Dodao je da istraživači s univerziteta Baqiyatallah planiraju masovnu proizvodnju lijekova za koronavirus u tri odvojena projekta.

Doktor Jalali je kazao da se nekoliko lijekova koristi za liječenje respiratornih bolesti, kao što je gripa H1N1, i na tim lijekovima bolnica provodi istraživanja da li se mogu koristiti u liječenju pacijenata s koronavirusom.

Istraživanja pokazuju da ti lijekovi mogu biti efikasni u borbi protiv koronavirusa, ali to treba dokazati i treba dobiti neophodno odobrenje Iranske administracije za hranu i lijekove.

Jučer je zamjenik ministra zdravstva Alireza Raisi saopćio da je ukupan broj ljudi zaraženih koronavirusom u Iranu dostigao 2.336, od kojih je 77 preminulo i 435 je izliječeno, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,