Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iran: Pogubljen bivši zamjenik ministra odbrane zbog špijuniranja za Britaniju

Preuzmite sliku

Bivši zamjenik iranskog ministra odbrane Alireza Akbari pogubljen je u subotu ujutro, nekoliko dana nakon što je osuđen na smrt pod optužbom da je špijunirao za Veliku Britaniju, javlja Anadolija.

Novinska agencija Mizan, povezana sa iranskim pravosuđem, objavila je da je Akbari, koji je imao dvojno, iransko-britansko državljanstvo, pogubljen pod optužbom za korupciju i “opsežne akcije protiv unutrašnje i vanjske bezbjednosti zemlje”.

Navodi da je bivši visoki zvaničnik špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 u zamjenu za ogromnu platu u stranim valutama.

“Akbari, koji je služio u kabinetu bivšeg iranskog predsjednika Mohammada Khatamija (1997-2005), špijunirao je za britansku obavještajnu agenciju o pitanjima vezanim za odbranu i raketne poslove zemlje, kao i sankcije, nuklearne razgovore i regionalna pitanja”, navodi agencija.

Dodaje se da je zvaničnik djelovao protiv nacionalne bezbjednosti kroz komunikaciju s agencijom MI6 i sastanke u različitim zemljama, dodajući da su postupci britanske špijunske službe, u ovom slučaju, pokazali “vrijednost osuđenika, važnost i neprijateljsko povjerenje u njega”.

“Akbari je ranije ove sedmice osuđen na smrt pod optužbom za špijunažu za britansku obavještajnu agenciju”, navodi se u saopštenju iz pravosudnih institucija i dodaje da je on “jedan od najvažnijih infiltratora MI6 u osjetljivim i strateškim centrima zemlje”.

Objašnjeno je da ga je regrutovala služba MI6 dok je dobijao vizu britanske ambasade u Teheranu i da je postao punopravni zaposlenik agencije, dodajući da je do njegovog hapšenja došlo nakon “dugih i višeslojnih operacija” iranske obavještajne službe.

Nakon hapšenja, protiv njega je pokrenut postupak, a nakon dugotrajnog suđenja izrečena mu je smrtna kazna. Vrhovni sud zemlje je odbacio njegovu žalbu na kaznu.

Iranski državni mediji u četvrtak su emitovali video za koji su rekli da prikazuje ulogu bivšeg zamjenika ministra u ubistvu vrhunskog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha u novembru 2020., za šta je Iran u to vrijeme okrivio Izrael.

U videu, Akbari je rekao da je britanski obavještajac od njega tražio informacije o Fakhrizadehu, koji je takođe bio visoki zvaničnik u Ministarstvu odbrane.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly je u petak je pozvao iranske vlasti da ne pogube Akbarija. Nakon što je u srijedu objavljeno da je osuđen na smrtnu kazna, britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da podržava porodicu Akbari i pozivajući iranske vlasti da ne izvrše kaznu.

“Naš prioritet je osigurati njegovo trenutno puštanje na slobodu i ponovili smo naš zahtjev za hitan konzularni pristup”, navelo je Ministarstvo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje