Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iran počeo proizvoditi obogaćeni uran do 60 posto čistoće

Preuzmite sliku

Iran je počeo proizvoditi obogaćeni uran čistoće 60 posto u podzemnoj nuklearnoj elektrani Fordo, izvijestili su u utorak službeni mediji, opisujući to kao odgovor na rezoluciju UN-ovog tijela za nadzor nuklearnog oružja.

Povećano obogaćivanje, o kojem je izvijestila službena novinska agencija IRNA, viđeno je kao značajan dodatak nuklearnom programu zemlje.

Obogaćivanje do 60 posto čistoće jedan je manji tehnički korak od razine kvalitete oružja od 90 posto. Stručnjaci za neproliferaciju upozorili su proteklih mjeseci da Iran sada ima dovoljno urana obogaćenog 60 posto za ponovnu preradu u gorivo za najmanje jednu nuklearnu bombu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je da Iran obogaćuje uran do 60 posto čistoće u svom nuklearnom postrojenju Natanz u središnjem Iranu. Fordo je nekih 100 kilometara južno od glavnog grada Teherana, javlja AFP.

IRNA nije dala detalje o količini proizvedenog obogaćenog urana.

U ponedjeljak je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Nasser Kanaani, rekao da je njegova zemlja poduzela korake kao reakciju na, kako je rekao, rezoluciju IAEA-e, UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela ali dužnosnici nisu dali pojedinosti.

Ranije ovog mjeseca, IAEA je saopćila da vjeruje da je Iran dodatno povećao svoje zalihe visoko obogaćenog urana. Još prošle sedmice, IAEA je kritikovala Teheran jer službenicima agencije i dalje brani pristup ili nadzor iranskih nuklearnih lokacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,