Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iran osudio dvije žene na smrt zbog ‘remećenja reda na Zemlji’

Preuzmite sliku

Dvije žene osuđene su na smrt u Iranu zbog optužbi za “remećenja reda na Zemlji” i trgovinu ljudima, izvijestila je u ponedjeljak iranska zvanična novinska agencija IRNA.

Zastupnici i grupa za ljudska prava stavljali su objave na društvene mreže kako bi podijelili slike dviju žena, rekavši da su aktivistkinje za LGBT prava i da su nevine. Reuters nije mogao potvrditi informacije.

– Suprotno vijestima objavljenim na internetu, osuđene su prevarile i trgovale mladim ženama i djevojkama iz zemlje obećavajući im prilike za obrazovanje i posao, što je dovelo do samoubistva nekoliko njihovih žrtava – navodi IRNA.

“Remećenja reda na Zemlji” je termin koji iranske vlasti koriste za označavanje širokog spektra krivičnih djela, uključujući ona koja se odnose na islamski moral.

U martu je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei opisao homoseksualnost kao posljedicu “nedostatka morala” koji je široko rasprostranjen u zapadnoj civilizaciji.

Zapadne grupe za ljudska prava često su kritikovale Iran zbog tretmana LGBT pitanja. Prema iranskom pravnom sistemu, homoseksualni činovi mogu biti kažnjeni smrtnom kaznom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,