Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iran odbacio osudu G7 i tvrdnje da stoji iza napada na tanker

Preuzmite sliku

Čak i grupa najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) pripisala je Iranu odgovornost za smrtonosni napad dronom na tanker kod Omana, ali Iran je te optužbe u subotu 7 augusta ponovo odbacio i prozvao ih psihološkim ratom zapadnih država.

Ministri vanjskih poslova G7 u petak 6 augusta su rekli da je Iran prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti i da svi dostupni dokazi pokazuju da stoji iza prošlosedmičnog napada na tanker Mercer Street.

“Kad bi se sukobljavali s neprijateljima objavili bi to javno, stoga su nedavne priče naših protivnika psihološka operacija”, prenose iranski državni mediji riječi Abolfazla Šekarčija, glasnogovornika iranske vojske.

Brod koji je napadnut u vlasništvu je Japana, plovio je pod liberijskom zastavom, a njim je upravljala izraelska firma Zodiac Maritime.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saed Hatibzadeh odbacio je saopštenje grupe G7 kao “neutemeljeno”, pišu iranski mediji.

“Vrijedno je pažnje da je incident namješten da se dogodi nekoliko dana prije inauguracije novog iranskog predsjednika”, dodao je Hatibzadeh.

U navodnom napadu dronom blizu ulaska u Perzijski zaljev ubijena su dvojica članova posade, Britanac i Rumun.

“Suprotno strategiji SAD-a, Britanije i cionističkog režima koji žele širiti nesigurnost i iranofobiju, strategija Irana je pojačati sigurnost u Zaljevu”, kazao je Šekarči.

Američka vojska objavila je da su stručnjaci s nosača aviona Ronald Reagan, poslanog da pomogne Mercer Streetu, zaključili da je dron proizveden u Iranu.

“Amerikanci tvrde da su pronašli dijelove iranskih dronova u vodi. U kojem laboratoriju su oni pronašli dokaze da pripadaju Iranu?”, prenosi iranska novinska agencija IRNA izjavu Šekarčija.

“Priprema lažnih dokaza nije težak zadatak jer su cionisti stručnjaci u tome”, zaključio je tvrdeći da iza napada stoji Izrael. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,