Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iran neće predati slike iz unutrašnjosti nuklearnih elektrana IAEA-i

Preuzmite sliku

Predsjedavajući iranskog parlamenta rekao je u nedjelju da Teheran nikada neće predati slike iz unutrašnjosti nekih iranskih nuklearnih elektrana Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA) pri Ujedinjenim nacijama jer je istekao sporazum s agencijom, izvijestili su iranski državni mediji.

– Sporazum je istekao što znači da sve zabilježene informacija nikada neće biti predane Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju, a podaci i slike ostat će u posjedu Irana – rekao je Muhamed Baker Kalibaf.

Ovo bi moglo dodatno zakomplikovati pregovore Irana i šest glavnih svjetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Prije tri godine se tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma i ponovno uveo sankcije Teheranu. Iran je reagovao kršenjem brojnih odredbi sporazuma,  navodi  Reuters.

IAEA i Teheran postigli su tromjesečni sporazum o nadzoru nuklearnih aktivnosti u februaru kako bi ublažili uticaj sankcija, a Iran je dopustio nadzor nekih aktivnosti koje bi inače mogle biti nastavljene.

Prema tom sporazumu, koji je 24. maja produžen za mjesec dana, podaci se i dalje prikupljaju u crnoj kutiji, a IAEA im može pristupiti tek naknadno. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,