Četvrtak, 14. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Iran danas objavljuje da će podići nivo obogaćivanja uranija

Iranski zvaničnik kaže da će Islamska Republika u nedjelju objaviti podizanje nivoa obogaćivanja uranija sa 3,67 na pet posto.

Iran u nedjelju objavljuje da će podići razinu obogaćivanja uranija na pet posto, što je iznad limita koji je postavljen u nuklearnom sporazumu iz 2015. sklopljenom sa šest velikih sila, rekao je iranski dužnosnik za agenciju Reuters.

“Glavna objava sutra bit će podizanje razine obogaćivanja na pet posto s 3,67 posto kako je bilo dogovoreno u okviru sporazuma”, rekao je u subotu dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Iranska poluslužbena agencija Fars objavila je ranije da će iranski pregovarač za nuklearna pitanja Abbas Araqchi objaviti u nedjelju na konferenciji za novinare nova odstupanja od nuklearnog sporazuma, kako prenosi Hina.

Tenzije između Teherana i Washingtona krenule su prošle godine, kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio napustiti nuklearni sporazum i ponovno nametnuti sankcije koje su ukinute u zamjenu za to da Teheran smanji svoj nuklearni program.

Istječe rok Evropljanima

Po tom dogovoru Iran je mogao obogaćivati uranij do 3,67 posto, što je daleko ispod 20 posto koliko je dostizao prije nego je postignut sporazum.

Reagirajući na američke sankcije koje snažno pogađaju njegov izvor prihoda od izvoza sirove nafte, Iran je u svibnju objavio da će postupno odustajati od obveza iz sporazuma.

Danas istječe rok koji je Iran dao europskim zemljama potpisnicama sporazuma da poštuju dogovoreno, nakon što je SAD samoinicijativno izašao iz sporazuma i uveo Teheranu sankcije.

Visoki savjetnik iranskog lidera Ali Akbar Velayati izjavio je u subotu kako je Iran spreman obogatiti uranij preko razine koja je predviđena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine s velikim silama.

Trump: Oprezno s prijetnjama

“Amerikanci izravno, a Europljani neizravno krše sporazum”, rekao je Velayati.

Velayati u video poruci navodi da je povećanje razine uranija jednoglasno dogovoreno.

“Pokazat ćemo reakciju eksponencijalno koliko god je kršili. Smanjujemo naše obveze onoliko koliko ih oni smanjuju. Ako se vrate ispunjavanju svojih obveza, i mi ćemo to učiniti”, kazao je Velayati.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Iran da bude “oprezan s prijetnjama”, nakon što je iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao da će Teheran povećati obogaćivanje uranija preko limita dozvoljenog nuklearnim sporazumom iz 2015. godine. (Agencije | AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,