Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iran: Da nas je SAD napao, odgovor bi bio žestok

Preuzmite sliku

Bilo kakav američki napad na Iran dobio bi žestok odgovor, rekao je glasnogovornik iranske vlade, nakon napisa medija da je američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice razmatrao napad na glavni iranski nuklearni pogon. 

“Bilo kakvo djelovanje protiv iranske nacije sigurno bi dobilo nemilosrdan odgovor”, rekao je glasnogovornik Ali Rabiei.

Agencija Reuters u ponedjeljak je prenijela tvrdnje anonimnog američkog dužnosnika da se Trump dva mjeseca prije odlaska iz Bijele kuće na sastanku s glavnim savjetnicima za nacionalnu sigurnost u Ovalnom uredu raspitivao o opcijama napada na Iran, potencijalno na pogon Natanz.

Dužnosnici su ga odgovorili od toga zbog rizika od šireg sukoba.

“Da sam Iranac, ne bih bio miran”

Među njima je bio i državni sekretar Mike Pompeo koji će u srijedu posjetiti Izrael, državu koja dugo razmatra vojnu akciju protiv neprijateljskog Irana.

“Da sam Iranac, ne bih bio miran”, nakon ovog izvještaja rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz.

“Veoma je važno da Iranci znaju da će, ako doista krenu prema obogaćivanju uranija za nuklearno naoružanje, postati podložni napadu vojne moći Sjedinjenih Država, a možda i drugih zemalja”, dodao je Steinitz za izraelski vojni radio.

Iran odbacuje da je svrha njegovog nuklearnog programa vojna, a Rabiei je optužio Izrael za “psihološko ratovanje” protiv njegove države.

“Lično ne smatram vjerovatnim da bi SAD htio uzrokovati nesigurnost u svijetu i regiji”, zaključio je glasnogovornik. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,