Subota, 23. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Intervju kojim je počela noćna mora za Facebook: “Zviždačica” otkrila mračne tajne društvene mreže

Preuzmite sliku

Zviždačica Frances Haugen otkrila je niz šokantnih dokumenata koji “dokazuju da je Facebook učestalo prioritizirao rast pred sigurnošću”.

U intervjuu za emisiju “60 minutes” američke mreže CBS, rekla je da je napustila poziciju voditeljice tima za građanski integritet u Facebooku nakon što je postala ogorčena zbog etike poslovanja kompanije.

Podijelila je kontroverzne dokumente s Wall Street Journalom, koji materijale pušta u javnost tokom posljednje tri sedmice, često ih opisujući kao “Facebook files”.

Dokumenti navodno pokazuju da se slavne osobe, političari i visokoprofilirani korisnici Facebooka drugačije tretiraju nego obični korisnici. Dokumenti su otkrili da su se politike moderiranja primjenjivale drugačije, ili se uopće nisu primjenjivale na takve račune – sistemom poznatim kao XCheck (cross check).

Dokumenti pokazuju i da Facebooku prijeti tužba skupine dioničara. Ipak, optužbe na račun Instagrama posebno su zabrinule američke političare.

Istraživanje koje je proveo Facebook pokazalo je da Instagram ima ozbiljne posljedice po mentalno zdravlje tinejdžera, a Facebook rezultate tog istraživanja nije podijelio s javnošću.

Navodno je čak 32% tinejdžerki koje su ispitane reklo da se osjećaju loše oko svojih tijela, a korištenje Instagrama potaknulo ih je da se osjećaju gore.

Haugen u svojem izvješću nije štedjela bivšeg poslodavca. “Bilo je sukoba interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook”, rekla je.

“Facebook je u više navrata odlučio postupiti u vlastitom interesu, zbog zarade više novca.

Iz Facebooka su odbili tvrdnje, navodeći da su potrošili velike količine novca na sigurnost:

“Tvrdnja da zatvaramo oči na povratne informacije zanemaruje značajna ulaganja, uključujući napore 40.000 ljudi koji rade na sigurnosti Facebooka, kao i naše ulaganje od 13 milijardi dolara od 2016. godine”, rekla je Lena Pietsch, direktorica Facebookovih komunikacija o politici.

Haugen je također navela nerede na Capitol Hillu u januaru, tvrdeći da je Facebook pomogao potaknuti nasilje.

Rekla je da je Facebook uključio sigurnosne sisteme kako bi smanjio dezinformacije tokom američkih izbora – ali samo privremeno. (Jutarnji.hr)

Pogledajte cijeli intervju:

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,