Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Industriji alkoholnih pića trebat će tri godine za oporavak

Preuzmite sliku

Očekuje se da će se industrija alkoholnih pića u Bosni i Hercegovini snažno oporaviti od značajnog pada prodaje koji se očekuje u svim kategorijama tokom 2020. godine zbog utjecaja pandemije COVID-19, procjenjuje analitička kuća Euromonitor.

Iako se očekuje da će nekim kategorijama trebati i do tri godine da se vrate na nivo prodaje prije COVID-19, predviđa se da će se nivoi potrošnje u potpunosti oporaviti prije nego što ustupe mjesto umjerenom i postojano pozitivnom rastu prodaje koji je bio evidentan u svim kategorijama do početka pandemije COVID-19.

Inače, u 2019. godini zabilježen je porast potražnje za svim kategorijama alkoholnih pića u Bosni i Hercegovini, a prodaja je rasla i on-trade i off-trade kanalima u svim kategorijama.

Rastuća potražnja može se uglavnom pripisati rastućem nivou dohotka i sve većoj sofisticiranosti potrošača, navodi Euromonitor.

Dominantan položaj piva u bosanskohercegovačkoj industriji alkoholnih pića znači da na popisu vodećih igrača na industrijskom nivou snažno dominiraju pivare.

– Vodeći međunarodni igrači i dalje kontroliraju najveće regionalne pivovare, nudeći popularne regionalne marke uglavnom iz Srbije i Hrvatske, što ograničava sposobnost domaćih marki da ostvare snažnu prodaju, zaključuje Euromonitor.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,