Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Indonezija postaje novo žarište koronavirusa u Aziji

Preuzmite sliku

Indonezija je prvi put u srijedu prijavila više od 54.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nadmašivši nedavni broj dnevnih infekcija u Indiji.

Dok u Indiji opada broj zaraženih, Indonezija postaje novo azijsko žarište. Zvaničnici strahuju da se visoko prenosiva delta varijanta sada širi s ostrva Java i Bali, gdje je došlo do djelomične blokade u sklopu koje su zatvorene bogomolje, tržni centri, parkovi i restorani.

“Predviđam da će se epidemija neprestano širiti u julu, jer još nismo u mogućnosti spriječiti širenje infekcija”, rekao je u srijedu stručnjak za epidemiologiju Pandu Riono sa Univerziteta u Indoneziji.

Kako je kazao, treba biti mnogo oprezniji nego ranije, jer se radi o delta varijanti koja je dva puta zaraznija. Ministarstvo zdravstva registrovalo je u srijedu 54.517 novih slučajeva i 991 smrtni slučaj od posljedica zaraze koronavirusom. Od početka pandemije na koronavirus je bilo pozitivno više od 2,6 miliona ljudi, a preminulo je 69.000.

Broj dnevnih slučajeva zaraze prijavljen u Indoneziji sada su veći nego u Indiji, uprkos tome što Indonezija ima daleko manje testiranja. Indija je u srijedu prijavila manje od 39.000 slučajeva, daleko ispod svog vrhunca od više od 400.000 slučajeva dnevno u maju. Indonezijski ministar zdravstva Budi Gunadi Sadikin rekao je da je vlada utvrdila širenje delta varijante u nekim regijama izvan Jave i Balija.

U utorak je zvaničnicima rekao da je širom zemlje zauzeto više od 90.000 od 120.000 bolničkih kreveta za pacijente sa COVID-19.

“Na nacionalnom nivou još uvijek imamo nešto prostora. Ali stopa zauzetosti kreveta vrlo je visoka u nekim provincijama gdje je koncentrirana eksplozija delta varijante”, rekao je Sadikin. Sa porastom broja smrtnih slučajeva tokom proteklih mjesec dana, neki stanovnici u blizini Jakarte počeli su pomagati preopterećenim uposlenicima na grobljima.

“Budući da su kopači preumorni i nemaju dovoljno resursa za kopanje, stanovnici mog susjedstva odlučili su pomoći. Jer, ako to ne učinimo, morat ćemo čekati da sahranimo članove porodica usred noći”, rekla je Jaya Abidin, koja živi u Bogoru na periferiji glavnog grada.

Vlada se bori da nabavi dovoljno vakcina da postigne svoj cilj da vakciniše više od 181 milion od 270 miliona stanovnika do marta 2022. Do sada je samo 15,6 miliona ljudi potpuno vakcinisano. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,