Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Imam u Ugandi oženio muškarca za kog je mislio da je žena

Jedan imam u Ugandi našao se na udaru kritika pošto se vjenčao s muškarcem za kog je mislio da je žena.

Ovo ukazuje na izraženu netoleranciju u toj istočnoafričkoj zemlji, izjavio je aktivista za prava homoseksualaca Frank Mugisha, piše Daily Monitor.

Imam koji tvrdi da nije znao da je njegov partner muškarac suspendovan je, dok je njegov partner optužen za “neprirodan” prestup, prenosi Tuzlanski.ba.

Mnogi građani Ugande ismijavali su imama na društvenim mrežama, navodeći da je on homoseksualac koji ne govori istinu.

Aktivista Mugisha, lider grupe Seksualne manjine Ugande, ocijenio je danas da taj slučaj dokazuje “koliko ima homofobije u zemlji”.

“Imam je možda iskren kada kaže da nije znao. Građani Ugande bi trebalo da poštuju privatnost ljudi. Oni nisu nužno homoseksualci”, rekao je Mugisha

On je kazao da nije poznato da li je imamov partner transrodna osoba, zbog čega je njegova organizacija odlučila da ne objavi izjavu povodom tog slučaja.

Nekoliko dana poslije vjenčanja imamov partner je uhapšen zbog navodne krađe televizora u oblasti Kayunga, gdje je prije više sedmica održano njihovo vjenčanje. Lokalni list javio je da je policajka prijavila osumnjičenog kao muškarca, poslije pretresa.

List je naveo i izjavu muslimanskog sveštenika iz imamove džamije koji je rekao da je njegovom kolegi bilo potrebno savjetovanje pošto je njegova žena “odbila da se skine kada su spavali”.

Seks sa osobom istog pola kažnjiv je u Ugandi, a prethodnih godina ima zahtjeva da se za homoseksualce uvedu strožije kazne, uključujući vješanje.

Oštar zakon protiv homoseksualaca usvojen je u Ugandi 2014. godine, ali je on oboren pred sudom, poslije međunarodnog pritiska i prijetnji obustavom pomoći.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,