Petak, 13. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Imali lisice: Pronašli 200 tijela u masovnoj grobnici kod Rake

Pogubljeni su imali lisice na rukama i smaknuti su hicima u glavu, rekao je Jaser al Kames, koji vodi ekipu istražitelja. Rekao je da su žrtve pogubljene prije dvije godine i dodao da za sada nije moguće identificirati tijela

Zajednička grobnica s oko 200 tijela pronađena je blizu Rake, bivše prijestolnice Islamske države (IS) na sjeveru Sirije, objavile su lokalne vlasti i nevladina organizacija.

Pronađeno je i pet tijela u narandžastim kombinezonima, kako su ponekad bili obučeni taoci IS-a.

Pogubljeni su imali lisice na rukama i smaknuti su hicima u glavu, rekao je Jaser al Kames, koji vodi ekipu istražitelja.

Rekao je da su žrtve pogubljene prije dvije godine i dodao da za sada nije moguće identificirati tijela.

Čini se da su tri žene bile kamenovane, rekao je isti izvor, kao i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Kamesova ekipa je početkom juna otkrila zajedničku grobnicu južno od Rake. Iako je zasad ekshumirano 200 tijela, u grobnici bi ih ukupno moglo biti više od 800.

Otkrivanje masovne grobnice moglo bi omogućiti identifikaciju osoba koje su do sada smatrane nestalima i objasniti okolnosti smrti hiljada drugih, među kojima ima i stranaca koje u uhapsili pripadnici IS.

U januaru je također blizu Rake pronađena zajednička grobnica s blizu 3500 tijela. To je do sada najveća zajednička grobnica žrtava IS-a.

Još osam zajedničkih grobnica pronađeno je na sjeveru Sirije.

Prema procjeni nevladine organizacije Human Rights Watch iz oktobra 2018. između 3000 i 5000 osoba koje je IS ulovio u Siriji i u Iraku još uvijek se smatraju nestalima. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,