Petak, 19. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ima povrijeđenih, jedna osoba preminula: Kod Bostona ekplozije i požari u 39 kuća (VIDEO)

Najmanje jedna osoba je poginula, a najmanje 10 ih je ozlijeđeno u nizu eksplozija koje su sinoć potresle gradove sjeverno od Bostona. Vlasti su saopćile kako je smrtno stradao 18-godišnji Leonel Rondon.

U policiji su kazali da su požari i ekplozije izbili u više desetina objekata. Stotine ljudi je evakuirano, a zaustavljen je dotok plina i električne energije kako bi se spriječili daljnji incidenti.

Iako je policija ranije na Twitteru utvrdila da je prerano za bilo kakve špekulacije oko mogućeg uzroka eksplozija, lokalni mediji prenose kako je vjerojatno riječ o puknuću plinovoda uslijed prevelike kompresije.

Komandir lokalne vatrogasne postrojbe događanja je opisao kao “Armagedon”.

“U vatrogascima sam 39 godina i nikada u svojoj karijeri nisam vidio ovakvo nešto”, rekao je.

Dužnosnici su sada fokusirani na osiguranje javne sigurnosti, a obavijestili su i da se 8.000 domova mora pregledati prije nego se stanovnicima dozvoli povratak. U svakom stanu pregledat će se plinomjer.

Na terenu su i službenici koji istražuju uzroke požara.

Državna policija (MSP) je objavila na svom Twitter profilu da su desetine lokacija pogođene “požarima i eksplozijama” u gradovima Lawrence, Andover i North Andover, a broj zahvaćenih lokacija će rasti.

Državno odvjetništvo u Essexu objavilo je da je najmanje jedna osoba smrtno stradala, prenosi The Boston Globe. U Opću bolnicu u Lawrenceu zaprimljeno najmanje šest osoba, od kojih je jedna u kritičnom stanju.

Policija savezne države Massachusetts na svom je Twitteru izvijestila kako su do sada imali 70 intervencija zbog dojava o sumnjivim plinskim mirisima.

Šef policije u Methuenu, Josip Solomon, rekao je kako samo u Lawrenceu oko 20 do 25 kuća gori. Opisao je da ima toliko mnogo požara da se “ne može ni vidjeti nebo”. Istaknuo je kako nema požara u samom Methuenu, ali su na teren izašle sve raspoložive snage kako bi pomogle kolegama u okolini.

Najavili nadogradnju plinske mreže

Firma koja opskrbljuje plinom državu Massachusetts, Columbia Gas, u četvrtak je na službenoj stranici najavila nadogradnju plinske mreže širom države, prenosi The Boston Globe. Naveli su kako su u toku četiri projekta u Lawrenceu, četiri u Andoveru i tri i Sjevernom Andoveru.

Iz Columbia Gasa nisu odgovorili na pitanja o eksplozijama plina. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,