Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Igor lažirao smrt, uzeo dva miliona dolara i živio kao kralj u Moldaviji

Preuzmite sliku

Američki FBI nedavno je, nakon tri godine potjere, uhvatio čovjeka koji je još prije osam godina lažirao smrt, uzeo dva miliona dolara od osiguranja i godinama živio kao kralj u Moldaviji.

Za ovu prevaru saznali su 2013. godine, a optužnicu protiv Igora Vorotinova (54) podigli su 2015.

Pronađeno tijelo

Iz američkog tužilaštva potvrđeno je da je Vorotinov prebačen iz Moldavije u Minesotu. Porodica Vorotinov skovala je opaki plan 2010. godine, kad je Igor uplatio polisu životnog osiguranja i pola godine poslije se razveo od supruge Irine. Samo godinu poslije, u moldavskom selu pronađeno je tijelo pored kojeg su bile putne isprave na ime Igora Vorotinova. Također, na podu je bio ključ njegove hotelske sobe.

Moldavske vlasti pozvale su Irinu Vorotinovu da dođe na istok Evrope i identificira bivšeg supruga. Identifikacija je uspjela i Irina se vratila u Sjedinjene Američke Države s urnom. Odmah nakon sahrane, Irina je otišla u osiguravajuću kuću, odakle je podigla dva miliona dolara, koja su joj pripala nakon Igorove smrti. Novac je prebačen na bankovne račune u Švicarskoj i Moldaviji koji su bili na ime njihovog sina, prenosi “Dnevni avaz”.

Lažno ime

U junu 2013. godine u FBI je stigla dojava da u Moldaviji živi čovjek koji je lažirao svoju smrt i uzeo novac od osiguranja. Amerikanci se nisu raspitivali kod porodice o čemu se radi, nego su lukavo sačekali sina Alkona Vorotinova da stigne u Ameriku i već na aerodromu pretražili njegov računar. Na žalost varalica, vrlo brzo su naišli na svježe fotografije Alkona i njegovog oca.

U sklopu istrage provjerili su i pepeo koji se nalazio u urni i testiranjima zaključili da ne pripada Vorotinovu. Alkon je na kraju priznao da mu otac pod lažnim imenom živi u Moldaviji i Ukrajini. Prevarantska porodica mora osiguravajućoj kući vratiti više od dva miliona dolara, a Igor i Irina će u zatvor. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,