Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

IEA: Moguć globalni šok na naftnom trži

Preuzmite sliku

Potencijalni prekid isporuka ruske nafte usljed zapadnih sankcija prema Moskvi, zbog vojnog sukoba u Ukrajini, može izazvati globalni šok na naftnom tržištu, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Potencijalni prekid isporuka ruske nafte usljed zapadnih sankcija prema Moskvi, zbog vojnog sukoba u Ukrajini, može izazvati globalni šok na naftnom tržištu, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U izvještaju o tržištu nafte, objavljenom juče, IEA predviđa pad proizvodnje sirove nafte u Rusiji za tri miliona barela dnevno od aprila, zbog sankcija i odbijanja uvoznika da kupuju rusku naftu.

“Samo Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) imaju raspoložive proizvodne kapacitete koji mogu da nadoknade pad ruske proizvodnje nafte”, smatraju eksperti IEA.

Izvoz ruske nafte i naftnih derivata mogao bi da oslabi za 2,5 miliona barela dnevno, prenosi Tanjug.

Sankcije ruskom naftnom i gasnom sektoru, uvedene zbog vojne operacije u Ukrajini koja je počela 24. februara, ne odnose se direktno na zabranu isporuka nafte i gasa iz Rusije.

Ipak, i Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) su tokom nekoliko faza uvođenja sankcija u potpunosti zabranile ulaganja u ruski energetski sektor, kao i isporuku tehnologija i komponenti za istraživanje, proizvodnju i preradu sirove nafte na teritoriji Rusije.

U međuvremenu, SAD su zabranile i uvoz ruske nafte i naftnih derivata.

EU nije uvela direktan embargo na izvoz ruskih ugljovodonika, zbog rizika po vlastitu energetsku bezbjednost, jer ruska nafta učestvuje sa jednom trećinom u podmirivanju evropske potrošnje, a gas ima udio od čak 40%.

Čitav niz evropskih naftnih i gasnih kompanija najavio je planove o prekidu veza sa ruskim partnerima, povlačenje iz zajedničkih projekata ili, u najmanju ruku, obustavu ulaganja u buduće projekte.

Evropski partneri takođe odbijaju da kupuju rusku naftu i naftne derivate.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,