Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Iako se s drugima rukuje, Biden saudijskog princa Bin Salmana pozdravio ‘šakom o šaku‘

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana ‘šakom o šaku‘, objavila je u petak saudijska državna televizija, tokom Bidenova putovanja u Saudijsku Arabiju gdje mediji pomno prate govor tijela i retoriku, dok Washington nastoji ponovno oživjeti odnose. 

Bijela kuća naporno je radila na sastanku između Bidena i prestolonasljednika, poznatog kao MBS, kojeg je Biden kritikovao zbog njegove uloge u ubistvu novinara Washington Posta i političkog protivnika Jamala Khashoggija.

Na kraju će upravo pozdrav šakom o šaku ispred kraljevske palače u Džedi vjerovatno biti glavna slika posjeta američkog predsjednika.

 • Bijela kuća je rekla da će Biden nastojati smanjiti izravne kontakte poput rukovanja, tokom svojeg posjeta Izraelu i Saudijskoj Arabiji ove sedmice zbog rizika od covida-19.

  Uprkos tome, Biden je viđen kako se više puta rukuje tokom izraelskog dijela svoje bliskoistočne turneje.

  Očekuje se da će tokom posjeta Saudijskoj Arabiji Biden razgovarati o ljudskim pravima, jednom od nekoliko pitanja zbog kojih su se zategnuli odnosi nakon što su američke obavještajne službe zaključile da je prestolonasljednik izravno odobrio ubistvo kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija 2018. Prestolonasljednik negira da ima bilo kakvu ulogu u ubistvu.

  Nakon dolaska u saudijski lučki grad Džedu Bidena je dočekao princ Halid al-Faisal, guverner pokrajine Meke, a ne prestolonasljednik, de facto vladar u kraljevini ili kralj.

  Kada je bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je imao bliske veze s MBS-om, posjetio Saudijsku Arabiju 2017., dočekao ga je kralj Salman, koji se u zadnje vrijeme malo pojavljivao u javnosti. (jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje