Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Huawei tuži SAD

Preuzmite sliku

Kineska kompanija saopćila je da podnosi tužbu zbog zabrane da državne službe u SAD koriste opremu tog tehnološkog giganta.

Kineska kompanija Huawei saopštila je da podnosi tužbu protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog zabrane američkih vlasti da državne službe u toj zemlji i firme koje s njima sarađuju koriste opremu tog tehnološkog giganta.

“Kongres SAD nikada nije bio u stanju da pruži bilo kakve dokaze kojima bi opravdao svoja ograničenja vezano za proizvode Huaweia”, izjavio je Guo Ping, jedan od rotirajućih predsednika kompanije.

Povodom tužbe, Guo je na konferenciji za novinare u Shenzhenu rekao da je Huawei prisiljen da preduzme ove korake.

Optužuju SAD za hakovanje servera i krađu pošte

On je takođe optužio SAD za hakovanje servera Huaweia i krađu emailova.

SAD su ograničile upotrebu uređaj Huawei i lobirale kod saveznika da izbegavaju kinesku telekomunikacionu kompaniju.

Tužba je deo nastojanja kompanije u poslednjih nekoliko meseci da ospori tvrdnje da njeni proizvodi predstavljaju bezbednosni rizik.

Kineska kompanija u privatnom vlasništvu započela je pravnu ofanzivu i aktivniji pristup odnosima sa javnošću tokom protekla dva meseca, od kako SAD lobiraju kod svojih saveznika da napuste Huawei, koji gradi petu generaciju mobilne mreže, a kao razlog pominje se kineski zakon iz 2017. godine koji zahteva kompanije sarađuju sa nacionalnim obaveštajnim službama, zbog čega Amerikanci smatraju da bi podaci korisnika ovih uređaja u toj zemlji mogli biti zloupotrebljeni. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,