Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hitan sastanak islamskih zemalja zbog eskalacije sukoba Izraela i Hamasa

Preuzmite sliku

Zemlje članice Organizacije za islamsku saradnju organizovale su danas hitan sastanak povodom eskalacije sukoba Izraela i militanata Hamasa u Pojasu Gaze.

Iako su Liga arapskih zemalja i organizacije kao što je Organizacija za islamsku saradnju i dalje pri stavu da Palestinci treba da imaju svoju nezavisnu državu, Izrael je u posljednje vrijeme postigao sporazume o normalizaciji odnosa sa pojedinim članicama tih organizacija.

Ministar spoljnih poslova u Palestinskoj upravi Rijad Malki osudio je na početku sastanka “kukavičke napade” Izraela, uz napomenu da će Palestinci pružati otpor do posljednjeg dana.

“Suočeni smo sa dugogorišnjom okupacijom i to je osnova problema. Protiv Palestinaca su počinjeni zločini za koje niko nije snosio posljedice“, naglasio je Malki.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je isključivo Izrael odgovoran za najnoviju eskalaciju sukoba u Istočnom Jerusalimu, Gazi i na Zapadnoj obali, te da se Tel Aviv oglušio na upozorenja arapskih zemalja.

Reakcije na sukobe različite su u zemljama Arapskog poluostrva i Persijskog zaliva.

Nekoliko stotina ljudi sinoć se okupilo u Kataru kako bi čulo govor lidera Hamasa Ismaila Hanijeha, koji boravi u Turskoj i Kataru.

On je rekao da se “otpor neće predati” i da je to najkraći put do Jerusalima, jer Palestinci neće prihvatiti ništa manje od osnivanja države Palestine sa Jerusalimom kao prijestonicom.

Predsjednik kuvajtskog parlamenta razgovarao je juče sa Hanijehom, kao i ministar spoljnih pslova Katara, ali i general Esmail Gani, lider jedinica Kuds pri Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati /UAE/ i Saudijska Arabija podržavaju Palestince u namjeri da osnuju svoju državu, ali su UAE i Bahrein potpisali sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Čavušoglu je kritikovao članice Islamske organizacije za saradnju koje su potpisale sporazume sa Izraelom.

Profesor sa Insituta arapskih država Persijskog zaliva u Washingtonu Husein Ibiš rekao je da većina lidera zemalja Zaliva smatra da su raketni napadi Hamasa “cinični, opasni, provokativni i nepotrebni, te da jednako ugrožavaju Izraelce i Palestince u Gazi”, javio je AP. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje