Srijeda, 20. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Historijska odluka: Žene u Saudijskoj Arabiji konačno za volanom (VIDEO)

Žene u Saudijskoj Arabiji u nedjelju odmah iza ponoći izašle su u automobilima na ulice i tako obilježile ukidanje zabrane da voze, koja je dugo bila simbol represije nad ženama u tom vrlo konzervativnom muslimanskom kraljevstvu.

“Čudno se osjećam, tako sam sretna”, kazala je 23-godišnja Majdooleen al-Ateeq, dok je po prvi put vozila svoj crni lexus Riyadhom, prenosi Hina.

Ukidanje zabrane, koje je prošlog septembra naredio kralj Salman, dio je sveobuhvatnih reformi koje gura njegov moćan sin, princ Mohammed bin Salman, u nastojanju da transformira ekonomiju najveće svjetske izvoznice nafte i otvori zatvoreno društvo.

Žene su vozile automobile i po ulicama u istočnom gradu Khobaru i veselile se dok je policija posmatrala.

“Spremne smo, a to će u potpunosti promjeniti naš život”, smatra Samira al-Ghamadi, 47-godišnja psihologinja iz Jeddaha, jedna od prvi žena kojima je izdana vozačka dozvola.

Ukidanje zabrane vožnje automobila, koja je godinama izazivala međunarodnu osudu i usporedbe s talibanskom vladavinom u Afganistanu, pozdravili su zapadni saveznici kao dokaz novog progresivnog trenda u Saudijskoj Arabiji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: