Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hillary i Trump koriste Pokemone za privlačenje birača

Preuzmite sliku

Izborni štabovi Hillary Clinton i Donalda Trumpa koriste se video igrom Pokemon Go, koja je postala pravi svjetski fenomen, kako bi privukli nove birače, osobito mlađe, ili objavili svoje poruke.

“Ovi igrači Pokemona upravo su se prijavili za izbore”, objavio je nedavno na Twitteru Joe Makielski, čelnik Demokratske stranke u Coloradu, objavivši fotografiju dvojice mladića.

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton izjavila je prošle sedmice u govoru da ona i njen izborni stožer žele iskoristiti popularnost igrice za privlačenje birača. “Ne znam ko je stvorio ‘Pokemon Go’, ali pokušavam otkriti kako ga možemo iskoristiti da dovedemo igrače na birališta”, rekla je.

Igra za mobitele koju je proizveo Niantic Labs u saradnji s Nintendom i njegovom podružnicom The Pokemon Company, potiče ljude da idu u potragu za virtualnim likovima koji su raštrkani u stvarnom javnom prostoru. Aplikacija, preuzeta više od 75 miliona puta, jako je popularna među mladima i pomoću nje se mogu locirati drugi igrači.

Tako izborni stožer Clinton šalje svoje ljude da obilaze gradske ulice, parkove i druga javna mjesta u potrazi za ljubiteljima igrice. Njihova je zadaća odvojiti ih na par minuta od mobitela i potrage za pokemonima i pomoći im da se upišu na birački popis. Pristaše Hillary Clinton nadaju se tako da će potaknuti mlade birače da glasaju na predsjedničkim izborima 8. novembra kao što je stožer Baracka Obame u tu svrhu iskoristio društvene mreže 2008. i 2012. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje