Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Helikopterima bacali mrkvu i batat gladnim životinjama u Australiji

Preuzmite sliku

Nacionalni parkovi i službe za zaštitu divljih životinja u Australiji započele su operaciju ‘Rock Wallaby’, u okviru koje su iznad područja koja su stradala u požarima iz helikoptera bacali na stotine kilograma mrkve i slatkog krompira, kako bi se hiljadama ugroženih životinja pomoglo da lakše dođu do hrane, piše Novozelandski Herald.

Procjenjuje se da je u požarima stradala 1,25 milijarda životinja, a ugroženo je i gospodarstvo, a time i lokalno stanovništvo, prenosi Tuzlanski.ba.

Naime, ljudi koji su planirali posjetiti Australiju, otok Kangaroo, koji je stradao u požarima, sada ne znaju koliko je to sigurno i koliko ima smisla, pogotovo što  su neko vrijeme na snazi bile zabrane kretanja. Međutim, premijer Scott Morrison već je u ime Australaca zamolio ljude da ne odgađaju planirani odmor na otoku.

– Čak i ovdje na otoku Kangaroo, gdje je trećina otoka uništena, dvije trećine je otvoreno i spremno dočekati turiste. U ovom  trenutku je to važno je treba očuvati život lokalnog stanovništva, kaže on. Međutim, strahuje se da će se uslovi na otoku ovih dana opet pogoršati, zbog čega vojska tokom vikenda šalje dva helikoptera na otok Kangaroo.

Tridesetak inženjera novozelandske vojske već je raspoređeno na otoku, kako bi pomogli australskoj vojsci u pružanju pomoći, a u međuvremenu se pokušavaju stvoriti uslovi za preživljavanje što većeg broja životinja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje