Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Haos u Indiji: Tragaju za tigrom koji je ubio već osmero ljudi

Preuzmite sliku

Pokušali smo ga uloviti uz pomoć strelica s anestetikom, ali bezuspješno, objasnio je jedan dužnosnik za upravljanje šumama države Maharashtra. Tigar je ubio starca koji je tražio drva

Nakon još jednog smrtonosnog napada traje potraga za tigrom koji je u dvije godine usmrtio osmero ljudi, saznaje se u srijedu od indijskih nadležnih vlasti.

Tigar je u ponedjeljak navečer ubio svoju posljednju žrtvu, starijeg muškarca koji je tražio drvo u regiji Khamvadam, oko 660 km od Mumbaija. “Pokušali smo ga uloviti uz pomoć strelica s anestetikom, ali bezuspješno”, objasnio je jedan dužnosnik za upravljanje šumama države Maharashtra.

U Indiji je u porastu broj napada tigrova jer ljudsko prisustvo sve dublje prodire u njihova staništa.

U junu je jedan tigar, koji je navodno ubio troje ljudi, ocijenjen “preopasnim” za puštanje na slobodu, poslan u zoološki vrt Madhya Pradesh, u središtu zemlje.

Između 2014. i 2019. je u napadima tigrova ubijeno oko 225 ljudi, prema podacima vlasti.

I te životinje su žrtve nasilja ljudi. Više od 200 tigrova su ubili krivolovci, ili udar struje između 2012. i 2018., također prema podacima vlasti.

U Indiji živi oko 70 posto svjetske populacije tigrova. Prema podacima vlade, njihov broj je 2018. narastao na 2967, nakon što ih je 2006.godine bilo samo 1411. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje