Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Haos u Brazilu: Pristalice desničara Bolsonara upale u brazilski kongres

Preuzmite sliku

Pristalice brazilskog krajnje desnog bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara upali su u kongres, a policija je na njih bacila suzavac, piše BBC.

Dramatične scene odigrale su se sedam dana nakon inauguracije novog ljevičarskog predsjednika Luiza Inácia Lule da Silve.

Pristalice Bolsonara odbijaju prihvatiti da je izgubio izbore te su probili barijere i ušli u zgradu u glavnom gradu Brasiliji.

Protestanti su razbili prozore na zgradi i kampovali su u blizini. Pozivaju na vojnu intervenciju i ostavku da Silve, poznatijeg kao Lula, koji je porazio svog suparnika krajnje desnice na izborima u oktobru. Lula je trenutno na službenom putu u São Paulu.

U svom inauguracijskom govoru, Lula je obećao da će obnoviti zemlju koja se nalazi u “užasnim ruševinama”. Osudio je politiku svog prethodnika, koji je otišao u SAD kako bi izbjegao ceremoniju primopredaje.

Ovo jako podsjeća na događaje u SAD-u 6. januara.

U dnevniku CNN-a voditelji su konstatovali da događaji u Brazilu neodoljivo podsjećaju na ono što se odigralo u SAD-u 6. januara 2021. godine, kada su Trumpovi pristaše izveli napad na Capitol, te su izvijestili o novim detaljima napada.

“Izgleda da su ljudi brojčano nadjačali policiju koja se zatekla tamo. Protestanti su zaprijetili zaposlenicima kongresa i Vrhovnog suda da ih ne pokušavaju spriječiti.

Kongres u ovom trenutku ne zasjeda, tako da zastupnici nisu u opasnosti.

U međuvremenu se Bolsonaro nalazi u SAD-u, na Floridi. Još nije poznato ko je organizovao proteste”, rečeno je u dnevniku CNN-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,