Srijeda, 27. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Haos na protestima u Gazi: Izraelska vojska ubila desetine Palestinaca (FOTO)

Izraelski vojnici usmrtili su 28 Palestinaca tokom demonstracija na granici Gaze organiziranim u znak protesta na otvaranje ambasade SAD-a u Jerusalemu, a bojevom municijom ranili najmanje 448 ljudi.

U saopćenju palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi navodi se kako su Palestinci ubijeni tokom demonstracija organiziranih širom Pojasa Gaze.

Ranjeno je najmanje 918 Palestinaca, od toga 448 njih bojevom municijom.

Izraelska vojska iz bespilotnih letjelica također, baca suzavac na palestinske demonstrante na granici Gaze, a protiv nekoliko hiljada demonstranata koristi i bojevu municiju.

Agencija Anadolija prenosi da je Sindikat palestinskih novinara saopćio da je na granici Gaze izraelska vojska ranila najmanje devet novinara koji su pratili demonstracije.

Među ranjenim novinarima su i Reutersov kamerman Ahmed Zakkut i novinar državne televizije Alžira Omer Hamdan.

Pojedini Palestinci podigli su šatore na granici Gaze i Izraela kako bi protestovali protiv preseljenja ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem i podsjetili na Nakbu.

Na današnji dan 1948. godine na okupiranoj palestinskoj zemlji proglašena je nezavisnost Izraela. Tako je počeo veliki progon Palestinaca koji se obilježava svakog 15. maja kao Nakba ili Velika katastrofa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,