Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Haos na aerodromu u Kabulu, vojska SAD morala pucati: Stižu izvještaji o premlaćivanju žena i djece od Talibana

Preuzmite sliku

Manje od 24 sata nakon što su talibani obećali mir i sigurnost u Afganistanu, iz Kabula stižu uznemirujući izvještaji o premlaćivanju žena i djece te nasilju na prilazima aerodromu.

Iran je zatvorio granicu s Afganistanom, objavilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi tamošnja državna novinska agencija Mizan.

Hossein Qasemi, direktor uprave ministarstva za granicu, rekao je da su vlasti u tri iranske provincije koje graniče s Afganistanom dobile upute da vrate u Afganistan sve one koji pokušaju ući Iran. Kao razlog se navodi razvoj događaja u Afganistanu, ali i “restrikcije zbog koronavirusa”.

Odluka o zatvaranju granica dolazi samo par dana nakon što je Qasemi rekao da Iran otvara izbjegličke kampove uz granicu s Afganistanom u očekivanju velikog priljeva Afganistanaca koji bježe od talibana.

Iz Pentagona su potvrdili da je prilikom polijetanja američkog evakuacijskog vojnog aviona iz Kabula bilo više žrtava.

U ponedjeljak su, podsjetimo, na pistu aerodroma prodrle hiljade Afganistanaca koji su htjeli pobjeći od talibana. Neki su se popeli na točkove aviona koji je uzlijetao.

Iz Pentagona je danas potvrđeno da su američki vojnici ispalili više metaka blizu ograde aerodroma u Kabulu.

“Nijedan metak nije ispaljen prema Afganistancima ni u jednom trenutku. Naši vojnici nisu pucali jer je neko imao neprijateljske namjere, možete to nazvati metodom kontrole gomile”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Američka vojska će odlučivati o otvaranju ili zatvaranju određenih pristupnih tačaka zračnoj luci, uzimajući pritom u obzir trenutnu situaciju, rekli su dužnosnici. No pristup aerodromu kontroliraju talibani koji, prema izjavama očevidaca i novinara, masovno odvraćaju Afganistance od aerodroma, pa čak i one koji imaju potrebne dokumente. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje