Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Haićani pokušavaju spasiti preživjele iz ruševina

Preuzmite sliku

Haićani su se tokom noći pokušavali probiti kroz ruševine zgrada kako bi pronašli zarobljene prijatelje i bližnje, nakon razornog potresa koji je pogodio karipsku zemlju u subotu, pri čemu je poginulo preko 300 ljudi, a puno ih je više povrijeđeno.

Potres magnitude 7,2 stepena po Richteru srušio je brojne kuće u siromašnoj zemlji koja se oporavljala od razornog potresa iz 2010. te je bez državnog čelnika nakon ubojstva predsjednika prošloga mjeseca.

Najgore je prošao sjeverozapad zemlje, pogotovo područje oko grada Les Cayesa.

Vlasti su do subote navečer registrovale 304 smrtna slučaja zbog potresa, a povrijeđenih je preko 1800.

Crkve, hoteli, bolnice i škole teško su oštećene ili uništene, dok su zatvori uslijed potresa koji je pogodio Haiti u 8.29 sati, ostali bez zidova.

“Moramo pokazati veliku solidarnost”, kazao je premijer Haitija Ariel Henry, neurohirurg koji vodi zemlju nakon šokantnog atentata na predsjedenika Jovenela Moisea 7. jula.

Neki su Haićani rekli da će subotu navečer provesti spavajući na otvorenom, traumatizirani sjećanjima na potres magnitude 7 stepeni po Richteru iz 2010., čiji je epicentar bio puno bliže glavnom gradu Port-au-Princeu. Tada je poginulo više desetaka hiljada ljudi.

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju stanovnike kako kroz uske otvore srušenog zida pokušavaju izvući šokirane i izbezumljene ljude.

Pristup najteže pogođenim područjima komplicira činjenica da ključne pristupne ceste u dijelovima Haitija kontroliraju bande.

Prema nepotvrđenim izvještajima koji cirkuliraju društvenim mrežama bande bi mogle propustiti pomoć.

Nakon Moiseova ubistva, za koje vlasti tvrde da ga je izvela skupina uglavnom kolumbijskih plaćenika i haićanskih pomagača, premijer Henry rekao je kako će vlasti nastojati održati nove predsjedničke izbore što je prije moguće.

Međutim, prema medijskim napisima s početka sedmice, izbori predviđeni za septembar mogli bi se održati tek u novembru, a haos izazvan potresom vjerovatno će otežati održavanje izbora.

Potres se osjetio sve do Jamajke i Kube, a zemlje regije brzo su pružile pomoć Haitiju.

“Tužan sam zbog razornog potresa koji se jutros dogodio u Saint-Louis du Sud na Haitiju. Putem USAID-a podržavamo procjenu štete i pomažemo oporavku i obnovi”, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Haićani su u prošlem desetljeću znali imati loša iskustva s međunarodnim humanitarnim organizacijama i mirovnim misijama.

Djelatnici Oxfam Internationala bili su u središtu skandala koji je izbio zbog seksualnog uznemiravanja, dok je izbijanje kolere, povezano sa snagama UN-a, dovelo do hiljada mrtvih.

Skandal sa seksualnim nedoličnim ponašanjem u čijem je središtu Oxfam International oborio je rekord dobrotvornih djelatnika na Haitiju, dok je izbijanje kolere povezano s mirovnjacima UN -a dovelo do hiljada smrtnih slučajeva.

Teniska zvijezda Naomi Osaka, čiji je otac podrijetlom s Haitija, na Twitteru je izrazila tugu zbog potresa, poručivši da će donirati za obnovu Haitija cjelokupni iznos nagrade koju će osvojiti na narednom turniru.

“Znam da je krv naših predaka snažna”, kazala je.

“Nastavit ćemo rasti”, dodala je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,