Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Guterres upozorava na opasnost od gladi u Jemenu: Neka reaguje ko god ima uticaj

Preuzmite sliku

Jemen je “sada u neposrednoj opasnosti od najgore gladi u svijetu u zadnjih nekoliko decenija”, upozorio je UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres u saopćenju objavljenom u petak, prenosi agencija France Presse.

Ovo upozorenje kojemu je prethodilo više UN-ovih upozorenja zadnjih sedmica, dolazi u času kada bi Sjedinjene Države mogle na svoj popis “terorističkih organizacija” uvrstiti pobunjene hutiste, što će dodatno otežati dopremu humanitarne pomoći u Jemen.

“Ako izostane brza akcija, mogli bismo izgubiti milione života”, ističe Antonio Guterres u svom tekstu.

Moli da niko ne doprinese katastrofi

UN-ov čelnik je neizravno spomenuo američku prijetnju. “Molim da niko ne donosi mjere koje bi mogle pogoršati ionako katastrofalno stanje”, rekao je Guterres.

Kao razlog pojačane prijetnje gladi UN-ov glavni tajnik navodi “drastično smanjenje” finansiranja pomoći koju koordinira UN u poređenju s 2018. i 2019. te nestabilnost jemenske valute rijala i zapreke koje zaraćene strane postavljaju humanitarnim djelatnicima na terenu.

“Pozivam sve koji imaju uticaja da čim prije reagiraju u vezi s ovim pitanjima kako bi se spriječila katastrofa. U protivnom možemo očekivati tragediju ne samo u gubitku života danas, nego i posljedice koje će se neprestano odražavati u budućnosti”, upozorio je.

Ako SAD upiše jemenske pobunjenike na svoj popis, mogli bi biti otežani komunikacija s čelnicima hutista, upravljanje porezima, korištenje bankovnog sistema, isplata plaće medicinskom osoblju, kupnja hrane i goriva, ali i pristup internetu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,