Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Guterres: Svijet na korak od ‘nuklearnog uništenja’

Preuzmite sliku

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres upozorio je da bi, zbog rata u Ukrajini, nuklearnih prijetnji u Aziji i na Bliskom istoku i drugih napetosti, “samo jedan nesporazum mogao izazvati nuklearno uništenje.”

Ovo upozorenje je stiglo u ponedjeljak na otvorenju konferencije za reviziju 50 godina starog Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja, čiji je cilj spriječiti širenje nuklearnog oružja i na kraju postići svijet bez nuklearnog oružja, prenosi Associated Press.

Prijetnju nuklearne katastrofe također su istaknuli Sjedinjene Države, Japan, Njemačka, čelnik UN-a za nuklearnu energiju i mnogi drugi uvodni govornici.

Rusija, koju su neki govornici kritikovali, nije se obratila u predviđenom terminu u ponedjeljak, ali se očekuje da će govoriti u utorak. Predstavnik Kine treba govoriti danas također.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da se Sjeverna Koreja priprema za izvođenje svoje sedme nuklearne probe, da Iran “ili nije htio ili nije mogao” prihvatiti dogovor o povratku na nuklearni sporazum iz 2015. s ciljem obuzdavanja svog nuklearnog programa, a Rusija je ” uključena u bezobzirno, opasno nuklearno zveckanje oružjem” u Ukrajini.

Citirao je upozorenje ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon invazije na Ukrajinu 24. februara da bi svaki pokušaj uplitanja doveo do “posljedica kakve nikada niste vidjeli”, naglašavajući da je njegova zemlja “jedna od najmoćnijih nuklearnih sila”.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da su podjele u svijetu od posljednje revizijske konferencije 2015., koja je završila bez dokumenta konsenzusa, postale veće, dodajući da je prijetnja Rusije da će upotrijebiti nuklearno oružje u ukrajinskom ratu pridonijela “zabrinutosti širom svijeta da je još jedan katastrofa korištenjem nuklearnog oružja je stvarna mogućnost.”

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da “nepromišljena nuklearna retorika” Moskve od njezine invazije na Ukrajinu “dovodi u opasnost sve što je Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja postigao u pet desetljeća”.

Čini se da je Putin povukao svoje nuklearno upozorenje u pozdravnoj poruci sudionicima konferencije objavljenoj na njegovoj web stranici u ponedjeljak.

– Vjerujemo da se nuklearni rat ne može dobiti i nikada se ne smije voditi, i zalažemo se za jednaku i nedjeljivu sigurnost svih članova svjetske zajednice – rekao je ruski čelnik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje