Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Guterres: Hitno riješiti potrebe mentalnog zdravlja

Preuzmite sliku

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozvao je vlade, civilno društvo i zdravstvene organe da hitno riješe potrebe mentalnog zdravlja koje proizilaze iz globalne pandemije novog koronavirusa, upozoravajući da se psihička patnja povećava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Guterres je ukazao na “tugu zbog gubitka voljenih osoba, šok zbog gubitka posla, izolaciju i ograničenje kretanja, tešku porodičnu dinamiku te nesigurnost i strah za budućnost.“

“Nakon desetljeća zanemarivanja i nedovoljnih ulaganja u usluge mentalnog zdravlja, pandemija COVID-19 sada pogađa porodice i zajednice dodatnim mentalnim stresom“, istakao je Guterres u video poruci u srijedu kasno uvečer.

Dodao je da su oni koji su u najvećoj opasnosti i kojima treba pomoć, zdravstveni radnici na prvoj liniji borbe s pandemijom, stariji ljudi, adolescenti, mladi ljudi, oni koji su prethodno imali mentalna zdravstvena stanja i oni koji su zapali u konflikt i krizu.

“Usluge mentalnog zdravlja bitan su dio svih odgovora vlada na COVID-19 te ih treba proširiti i u potpunosti finansirati“, naglasio je generalni sekretar UN-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 297.200 ljudi, a potvrđeno je preko 4.345.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 1.545.000 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje