Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

‘Gradovi duhova’: Dronom su snimljene prazne ulice SAD-a

Preuzmite sliku

Video zapisi koje su snimile bespilotne letjelice pokazuju sablasno prazne neke od glavnih gradova SAD-a, dok državne i lokalne vlasti stanovnicima nalažu da ostanu kod kuće.

Trenutno je čak 80 miliona Amerikanaca primorano biti u izolaciji, ali ipak svim mjerama najnoviji podaci iz njihovih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da je od 21. januara u 50 saveznih država i u Washingtonu, Portoriku, na Guamu i na Djevičanskim otocima, ukupno prijavljeno više od 44.000 slučajeva oboljelih i 544 umrla.

Los Angeles, Kalifornija

Prošle sedmice guverner Kalifornije Gavin Newsome izdao je direktivu o obveznom boravku kod kuće. Prema podacima zdravstva Los Angelesa do 23. marta  zaraženih je 536, a najmanje ih je sedam umrlo. Od 21. marta na snazi je i uredba ‘Safer at Home’ koja rad dopušta samo nužnim djelatnostima i brani sva javna i privatna okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru i po kojoj se zatvaraju svi poslovni subjekti koji nisu karakterizirani kao ‘nužni’. Nepoštivanje tih uredbi kažnjava se s novčanom kaznom, kaznom zatvora ili s oboje, piše Washington Post.

Boston, Massachusetts

Gradonačelnik Bostona Marty Walsh još nije izdao direktivu o obveznom ostanku kod kuće, ali upozorava da bi do nje brzo moglo doći, objavio je javni radio Bostona. Ipak, Massachusetts je proglasio izvanredno stanje u kojem se svejedno ljude savjetuju da budu kod kuće, a većini firmi nalaže da prestanu s radom. Od 22. marta država je potvrdila 646 pozitivnih slučajeva i više od 2000 osoba u samoizolaciji.

New York City, New York

Možda su najteže pandemijom pogođeni stanovnici New Yorka u kojem je, prema pisanju New York Timesa, oko pet posto ukupnog svjetskog broja zaraženih s COVID-19. Država je zaustavila sve, a rade samo nužne službe. Trenutno se u New Yorku gradi privremena bolnica sa 1000 kreveta. Slike iz zraka pokazuju puste ulice inače jednog od ‘najužurbanijih’ i najnapučenijih gradova svijeta.

San Francisco, Kalifornija

Skoro je svih sedam miliona stanovnika San Francisca u izolaciji. U zemlji je prijavljeno oko 2000 slučajeva zaraze s COVID-19 od kojih je gotovo polovica (njih 841) na području Zaljeva San Francisca (San Francisco Bay). Do 23. marta potvrđena je jedna smrt.

Las Vegas, Nevada

U Nevadi se, kažu iz njihovog zdravstva, zaraza pomno nadgleda, a zemlja je do sredine travnja zatvorila sve tvrtke osim onih nužnih  – uključujući i kockarnice, jednu od najvećih državnih gospodarskih djelatnosti, izvještavaju lokalne vijesti KTNV. Guverner Nevade Steve Sisolak kaže da, ako se ne poduzmu sve moguće mjere, očekuje povećanje broja oboljelih.  Nakon što je, usprkos smjernicama i direktivama zdravstva na plaže Floride za proljetne praznike došlo oko 1020 ljudi, dužnosnici su odlučili zatvoriti sve javne površine.

Treasure Florida

Snimci dronova snimljene su prvi dan od zatvaranja plaže Treasure i pokazuju prazne plaže i grad s manje od desetak automobila na cesti. Potvrđeno je i kako je nekoliko studenata s Floride koji su zanemarili savjete pozitivno na COVID-19 nakon zajedničkog putovanja po Floridi za proljetne praznike. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje