Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Google prekinuo pristup uputstvima za glasanje ruskog opozicionara Navaljnog

Preuzmite sliku

Američki tehnološki gigant Google blokirao je pristup za dvije liste i dva videa u kojima se predstavljaju preporučeni kandidati zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog na parlamentarnim i lokalnim izborima u Rusiji.

Grupe koje podržavaju Navaljnog su 18. septembra optužile Google da je u Rusiji blokirao dvije liste kandidata na izborima u toj zemlji koji biti završeni 19. septembra, objavljene na servisu Google Docs.

Ti dokumenti su ujutro 19. septembra bili nedostupni, konstatovali su novinari agencije AFP u Moskvi.

“Žao nam je, ne možete pristupiti tom elementu jer ne poštuje naše uslove upotrebe” navedeno je u poruci Googlea.

Na Twitteru tim ruskog opozicionara takođe je objavio dvije veze sa videosnimcima blokiranim na YouTubeu, vlasništvu Googlea, u kojima se pominju kandidati koje preporučuje Navaljni.

“Ovaj sadržaj je blokiran na domenu vaše zemlje na zahtjev vladinih struktura”, navedeno je ujutro rano 19. septembra u porukama kojima se blokira pristup tim videosnimcima.

Tim Navaljnog je 18. septembra saopštio da je od Googlea dobio uputstvo da povuče te dvije liste, poslije zahtjeva u tom smislu od ruskog regulatornog telekom tijela Roskomnadzor.

Pristalice Navaljnog, koji je u zatvoru od januara, pokrenuli su aplikaciju Pametno glasanje, osmišljenu sa ciljem da biračima ukazuje koji učesnici izbora imaju najveće šanse da poraze kandidate vladajuće Jedinstvene Rusije.

U prošlosti ta taktika je imala određen uspjeh, posebno za vrijeme izbora u Moskvi 2019. godine.

Ali ruske vlasti koje su u junu zabranile organizacije Navaljnog zbog “ekstremizma” posljednjih mjeseci su se usmjerile na blokiranje svih pristupa takvim uputstvima za glasanje.

Google i Apple su već 17. septembra popustili i prihvatili da iz svojih online prodavnica povuku mobilnu aplikaciju Pametno glasanje. Pristalice Alekseja Navalljnog tada su optužile dvije kompanije da su “popustile pred ucjenama Kremlja”.

Servis kriptoporuka Telegram, jako popularan u Rusiji, takođe je 18. septembra ukinuo automatski softver (bot) prema kome bi glasači automatski mogli dobijati ova uputstva za glasanje.

Stranka Jedinstvena Rusija, lojalna predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, gotovo izvjesno će ostati dominantna u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta, ali neke projekcije ukazuju da bi mogla izgubiti dvotrećinsku većinu, potrebnu za promjenu Ustava.

Komunisti, koji u parlamentu uglavnom podržavaju inicijative Kremlja, mogli bi preuzeti određen broj glasova birača razočaranih u Jedinstvenu Rusiju. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje