Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Godinu dana od uzbune u Wuhanu, Kina želi promijeniti priču o porijeklu korona virusa

Preuzmite sliku

Skoro godinu dana nakon što su ljekari identifikovali prve slučajeve koronavirusa kineskom gradu Wuhanu, stiče se dojam kako Kina želi da se preispita porijeklo bolesti.

Državni mediji intenzivno izvješćuju o koronavirusu otkrivenom na ambalaži smrznute uvezene hrane te o istraživanjima mogućih slučajeva bolesti otkrivene izvan granica Kine prije decembra 2019. U novinama People’s Daily se navodi kako “svi dostupni dokazi sugerišu da koronavirus nije započeo u Wuhanu”.

“U Wuhanu je koronavirus prvi put detektovan ali to nije mjesto porijekla”, izjavio je ZengGuang, bivši glavni epidemiolog u Kineskom centru za kontrolu i sprječavanje bolesti, navodi se u izvješću. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, upitan o izvještajima državnih medija kako virus potiče izvan Kine, izjavio je samo kako je važno razlikovati mjesto gdje je covid-19 prvi puta otkriven i gdje je prešao barijeru granicu među vrstama kako bi zarazio ljude.

“Iako je Kina prva prijavila slučajeve, to ne mora nužno značiti da virus potiče iz Kine. Otkrivanje porijekla tekući je proces koji može uključivati više zemalja i regija”, rekao je Zhao Lijian.

Kineski naučnici čak su Lancetu dostavili i dokument koji još nije objavljen, a u kojem se tvrdi da “Wuhan nije mjesto gdje na kojemu je korona virus prešao s čovjeka na čovjeka”, sugerirajući da se prvi takav slučaj dogodio možda na “indijskom potkontinentu”.

Michael Ryan, direktor programa za hitne zdravstvene situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izjavio je prošle sedmice kako bi bilo “krajnje spekulativno” tvrditi kako se bolest nije pojavila u Kini, prenosi The Guardian.

Što se tiče izvještaja koji sugeriše da je covid cirkulisao još u jesen 2019. u Italiji, navodi se da se to možda odnosi na druge koronaviruse, a ne na ovaj novi koji se pojavio u Wuhanu.

“Ono što se čini izvjesnim jest da su prvi zabilježeni slučajevi bolesti bili u Kini i stoga je vjerovatno da virus potiče iz Kine”, rekao je virolog JonathanStoye. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,