Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gaza: Tokom izraelskih napada uništena redakcija palestinskih dnevnih novina

Preuzmite sliku

Tokom 11-dnevnih izraelskih napada na meti je bila i zgrada u kojoj se nalazi ured jedinih dnevnih novina u Gazi.

U napadima na okupirani Pojas Gaze, izraelske snage pogodile su prostorije mnogih lokalnih i međunarodnih medija, uključujući novinsku agenciju Associated Press (AP) i kanal Al Jazeera.

U napadima je poginuo novinar na lokalnoj radio-stanici Yusuf Abu Hussein, 12 novinara je ranjeno, a 59 ureda novinskih organizacija je ili uništeno ili oštećeno.

Izrael je u jednom od napada, koje je izvodio od 10. maja, pogodio i devetospratni Poslovni centar Jevheri u centru Gaze, u kojem se nalaze prodavnice, restorani i mjenjačnice.

U zgradi se nalazio ured i jedinih dnevnih novina u Gazi, “Palestina”.

Redakcija je uništena, a na podu uništene prostorije ostalo je samo nekoliko fotografija i razbacani papiri.

Scena u redakciji u kojoj je radilo 90 novinara palestinskih novina, koje izlaze od 2007. godine, otkriva jačinu razaranja izraelskih napada.

Uprkos napadu, palestinske novine nastavile su s objavljivanjem bez prekida, preselivši se u obližnju zgradu s nekoliko spašenih računara.

Glavni urednik palestinskih novina Mufit Ebu Semmale rekao je da su gađanjem visokih zgrada željeli nanijeti veću štetu civilima.

Smatra da su konkretno ciljali medije jer nisu željeli da poruka Palestinaca bude prenesena u svijet.

Izjavljujući da ih napadi ne mogu zastrašiti, Abu Shammale je poručio da ih ovaj brutalni napad neće spriječiti da i dalje pokušavaju svijetu prenijeti istinu o dešavanjima u Gazi.

“I dalje ćemo čuti glas naših ljudi koji su teško patili pod napadima. Okupaciona država ubija žene, djecu i starce. Dostavit ćemo ga svijetu s bilo kojeg mjesta”, rekao je Abu Shammale.

Pozivajući međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na izraelsku vladu da zaštiti palestinske novinare, Abu Shemmale je rekao: “Molimo međunarodne organizacije i međunarodne institucije za ljudska prava da zaštite palestinske novinare. Želimo da novinari budu zaštićeni jer je ovo civilni posao”.

Da su izraelski napadi imali za metu i novinare tvrdi i Nebil Sununu, član odbora Palestinskog foruma novinara.

Napadi koje je Izrael pokrenuo 10. maja, prekinuti su 21. maja u dva sata iza ponoći, u skladu s dogovorom o primirju postignutim s Hamasom.

U izraelskim napadima na Gazu poginula su 254 Palestinca, među kojima je 66 djece i 39 žena, a ranjeno je 1.948 osoba. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,