Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gačanin pripremao šverc 750 kila kokaina u Nizozemsku: Posao je propao kada je pao i on

Preuzmite sliku

Hapšenje Edina Gačanina, vođe narkokartela Tito i Dino, izvedeno je nakon svadbenog veselja kod mafijaškog bosa Danijela Kinahana, poznatog vođe Kinhan kartela, objavili su danas nizozemski mediji.

Gačanin je, skupa sa još 48 osoba, uhapšen zbog šverca narkotika u velikoj međunarodnoj akciji Pustinjsko svjetlo. Akcija je izvedena u Španiji, Nizozemskoj, Francuskoj, Belgiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Američka Agencija za suzbijanje droge (DEA) Gačanina je označila kao veliku ribu.

Prema njihovom izvještaju, on je bio kralj kokaina i balkanski Escobar koji je poslovao sa ozloglašenim međunarodnim svjetskim igračima na tržištu droge, poput Daniela Kinahana i Raffaelea Imperialea – italijanskog narkokriminalca koji ima veze s Camorrom (najstarijom i najvećom italijanskom mafijom) i koji je u prošlosti vodio kafić na amsterdamskoj Raadhuisstraat.

DEA Gačanina smatra jednim od pedeset najvećih trgovaca drogom na svijetu. Osim uvoza kokaina, Edin G. se navodno bavi i uvozom sirovina za proizvodnju amfetamina. Te su sirovine stizale preko luke Antwerpen, s kompanijom u Nizozemskoj kao krajnjim odredištem. Istražne službe iz Sky poruka također zaključuju da je pripremao uvoz 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Rotterdam, naveli su nizozemski mediji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje