Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

G7: ‘Historijski dogovor’ o minimalnoj stopi poreza na firme od 15%

Preuzmite sliku

Ministri finansija G7, grupe sedam najbogatijih zemalja svijeta, dogovorili su se o “minimalnom svjetskog porezu” na firme od najmanje 15%, proizilazi iz saopštenja objavljenog 5. juna nakon dvodnevnog sastanka u Londonu.

Britanski ministar finansija Rishi Sunak, koji predsjedava sastankom kao predstavnikom zemlje organizatora skupa, nazvao je ovaj dogovor Grupe sedam velikih sila “historijskim”.

Sunak je rekao da je ovaj dogovor osmišljen da stvori jednake uslove za globalne kompanije.

“Nakon više godina razgovora ministri finansija G7 postigli su historijski dogovor da reformišu svjetski poreski sistem i prilagode ga globalnoj digitalnoj eri, rekao je Sunak.

Ministri finansija SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Kanade, Italije i Japana su se na sastanku u Londonu složili da se obavežu na princip minimalne stope korporativnog poreza od 15%.

Tehnološki giganti kao što su Amazon i Google mogli bi biti među pogođenim kompanijama.

Njemački ministar finansija Olaf Scholz naveo da postizanje dogovora znači da kompanije više neće moći izbjegavati plaćanje poreza tako što registruju prihode u zemljama sa niskom stopom oporezivanja.

“Odluka G7 o pravednom međunarodnom oporezivanju je historijska. To je vrlo dobra vijest za pravedno oporezivanje i solidarnost, a loša za zemlje koje širom svijeta predstavljaju poreski raj za kompanije”, istakao je Scholz.

 • U saopštenju ministara zemalja G7, u koje je Reuters imao uvid, navodi se da se države obavezuju da pronađu jednako rješenje za raspodjelu poreskih prava, po kojoj će zemlje na tržištu dobiti poreska prava od najmanje 20% od prihoda koji prelaze marginu od 10% za najveća i najprofitabilnija multinacionalna preduzeća.

  “Osigurat ćemo propisnu koordinaciju između provođenja novih međunarodnih pravila za oporezivanje i uklanjanja svih taksa za digitalne usluge, kao i drugih relevantnih mjera za sve kompanije”, ističe se u saopštenju.

  Dogovor o globalnom minimalnom porezu od najmanje 15% je polazna tačka, naveo je francuski ministar finansija Bruno le Maire na svom Twitter nalogu.

  Le Maire je u objavi obećao da će u sljedećih nekoliko mjeseci nastaviti borbu da se minimalni porez što više poveća.

  Facebook podržao reformu oporezivanja

  Kompanija Facebook pozdravlja napredak koji su ostvarile zemlje G7, izjavio je direktor te kompanije za globalna pitanja Nick Clegg.

  Clegg je rekao da Facebook prihvata da postignuti sporazum o oporezivanju znači da će ta društvena mreža, vjerovatno, morati da plaća veći porez i na različitim mjestima.

  “Facebook odavno poziva na reformu globalnih pravila oporezivanja i pozdravljamo značajan napredak koji je ostvaren na sastanku G7. Današnji sporazum je značajan korak ka bezbjednosti poslovanja i jačanja javnog povjerenja u globalnom sistemu oporezivanja”, napisao je Clegg na Twitteru.

  Clegg je naglasio da Facebook želi da proces reforme međunarodnog oporezivanja bude uspješan. (RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,