Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Francuska pomoću vještačke inteligencije provjerava ko nosi maske u javnom prevozu

Preuzmite sliku

U podzemnoj željeznici Pariza započelo je tromjesečno probno testiranje AI sistema koji je u stanju detektirati osobe koje nose odnosno ne nose zaštitne maske

U doba epidemije koronavirusa tehnološka rješenja sve više dobivaju na važnosti, a jedno od njih počinje se koristiti u Francuskoj, jednoj od najpogođenijih evropskih zemalja. Tehnologija bazira se na vještačkoj inteligenciji koja provjerava nose li putnici u pariškoj podzemnoj željeznici zaštitne maske na svojim licima.

Prema pisanju Bloomberga, ovo softversko rješenje integrisano je u sigurnosne kamere, prvobitno u manjem opsegu i manjim gradovima (na primjer u autobusima u gradu Cannesu), a sada i u Parizu gdje će proći kroz tromjesečno testno razdoblje na stanici podzemne željeznice Chatelet-Les Halles.

Iza softvera stoji firma DatakaLab koja ističe kako cilj njihovog rješenja nije bilo stvoriti sistem nadzora i identifikacije putnika koji nisu propisno zaštićeni već sistem koji će generisati statičke podatke na bazi anonimnosti korisnika te kao krajnji cilj ima mogućnost predviđanja izbijanja novih epidemija koronavirusa. U javnosti se pojavila određena zabrinutost da bi ova tehnologija mogla predstavljati opasnost za privatnost građana (u Kini je razvijen sistem nadzornih kamera koji je u stanju identificirati osobe iako nose medicinske maske).

Statistički podaci koji se prikupe uključuju podatak o tome koliko osoba nosi odnosno ne nosi zaštitne maske prilikom svakodnevne vožnje pariškim javnim prevozom. Podaci se generišu u 15-minutnim intervalima, a sistem uključuje poseban čip koji se dodaje CCTV kamerama, a služi za procesiranje videa u realnom vremenu, a snimljeni podaci se preuzimaju nakon povratka vozila u garažu.U Francuskoj je trenutno na snazi pravilnik kojim se nalaže obavezno nošenje zaštitnih maski u javnom prijevozu (autobusima, podzemnoj željeznici, vozovima i taksi prijevozu), a planirana je i kazna u iznosu od 135 eura  ( 270 KM) za one koji ne nose maske. (bug.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje