Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fotografija iz Izraela obišla svijet: Dvojica religioznih bolničara poslala jaku poruku u doba pandemije

Preuzmite sliku

Fotografiju Židova i muslimana koji mole zajedno mnogi su nazvali nadahnjujućom u doba globalne pandemije koronavirusa.

Dvojica članova izraelske službe za hitne slučajeve Magen David Adom (MDA) Avraham Mintz i Zoher Abu Jama nakon brojnih intervencija uspjeli su pronaći trenutak kako bi se zajedno pomolili, a njihove fotografije obišle su svijet.

Mintz, religiozni Židov, stajao je nasuprot Jeruzalemu i crno-bijeli molitveni šal visio mu je s ramena, dok je Abu Jama, musliman, kleknuo u pravcu Meke. Za njih dvojicu, koji rade zajedno nekoliko puta sedmično, zajednička molitva nije bila ništa novo. No za mnoge ljude na društvenim mrežama bila je inspirativna njihova fotografija usred globalne pandemije koronavirusa, prenosi CNN.

Fotografiju je snimio njihov kolega, a mnogi su je opisali kao moćnu. “Činjenica da je tako jednostavna čini je tako moćnom. Vjerujem da Zoher i ja kao i veći dio svijeta razumijemo da moramo podići glave i moliti se. To je sve što je ostalo”, rekao je Mintz za CNN. 42-godišnji otac devetero djece stalno je zaposleni član MDA koji trenira volontere.

Abu Jama, otac sedmero djece iz obližnjeg beduinskog grada Rahata, bio je jedan od tih volontera. Napustio je posao kao instruktor vožnje kako bi sada pomogao koliko je moguće. “U pogledu vjerovanja i osobnosti vjerujemo u iste stvari i imamo nešto zajedničko”, rekao je 39-godišnjak za CNN.

  • “Svi se boje virusa”, kaže Mintz. “Bojimo se i mi, ali vjerujemo da je sve pod Božjom kontrolom, blagoslovljen neka je On. Obojica vjerujemo u to.”

    Dvojac je molio 15 minuta. Zatim su se vratili na posao.

    “Nadam se da je ovo metafora za svijet koji dolazi”, samo je jedna od reakcija na Twitteru, prenosi Index.hr.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje