Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Forbes objavio listu: Ko su najbolji poslodavci na svijetu?

Preuzmite sliku

Forbes je sastavio šestu godišnju listu najboljih svjetskih poslodavaca u partnerstvu s kompanijom za istraživanje tržišta Statista.

Velika ostavka – plimni val ljudi koji dobrovoljno daju otkaz na svojim poslovima – ne pokazuje znakove usporavanja. Globalni fenomen koji je započeo početkom 2021. godine nakon pandemije Covid-19, transformirao je radno mjesto. Uz veće plate, bolje beneficije, mogućnosti napredovanja i ravnotežu između poslovnog i privatnog života, zaposleni kažu da je glavni prioritet rad sa svrhom.

U tom kontekstu, Forbes je sastavio šestu godišnju listu najboljih svjetskih poslodavaca u partnerstvu s kompanijom za istraživanje tržišta Statista. Da bi sastavio ovu rang listu, Statista je anketirao 150.000 radnika sa punim i djelimičnim radnim vremenom iz 57 zemalja koji rade za multinacionalne kompanije i institucije kako bi utvrdili koji od njih se ističu po korporativnom uticaju i imidžu, razvoju talenata, rodnoj ravnopravnosti i društvenoj odgovornosti, piše Forbes.

Učesnici su zamoljeni da ocijene svoju spremnost da preporuče svoje poslodavce prijateljima i porodici i da ocijene druge poslodavce u svojim djelatnostima koji su se istakli pozitivno ili negativno. Ovogodišnja lista se sastoji od 800 kompanija koje su dobile najviše ocjene.

Prvih deset kompanija na ovoj listi prvenstveno su okupirali tehnološki velikani, uključujući južnokorejski

Samsung (br. 1), Microsoft (br. 2) IBM  (br. 3). Alphabet je prestigao Amazon (koji je pao na 14.) i došao na 4. mjesto, a slijedi  Apple na 5. mjestu. Delta razbija obrazac dolazeći na broj 6 – skačući 14 mjesta od posljednjeg godine.

Na sedmom mjestu je Costco Wholesale a na osmom Adobe. Deveti je Southwest Airlines a deseti Dell Technologies.

Tajni sastojak prvih deset na listi je dosljednost. Dok su neke kompanije dobile visoku ocjenu u jednoj ili više kategorija, kao što su razvoj talenata, rodna ravnopravnost ili ekonomija, osiguravanje prvog mjesta znači da korporacija ima visoke ocjene u većini kategorija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,