Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

FDA zabranjuje cigarete s mentolom

Preuzmite sliku

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u četvrtak je predložila zabranu mentol cigareta u Sjedinjenim Državama, što je pobjeda za aktiviste protiv duhanske industrije, ali i udarac za proizvođače cigareta.

FDA radi na prijedlogu standarda proizvoda koji bi trebao biti objavljen iduće godine, a kojim će se zabraniti mentol kao okus u cigaretama, kao i svi drugi okusi, objavila je ta agencija, a prenosi Reuters.

Zabrani će trebati više godina da se implementira zbog vjerovatnih pravnih osporavanja duhanske industrije koja opetovano pokušava blokirati odluke FDA-a. Agencija je bila primorana donijeti odluku do 29. aprila zbog peticije iz 2013. kojom se tražila zabrana mentol cigarete. Aktivisti tvrde da su crni Amerikanci najviše pod utjecajem marketinških kampanja proizvođača cigareta, prenosi Reuters.

„Zabrana mentola, posljednjeg dopuštenog okusa u cigaretama i zabrana drugih okusa spasit će živote, posebno među onima koji su neproporcionalno pod utjecajem tih smrtonosnih proizvoda“, rekla je čelnica FDA-a Janet Woodcock. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,