Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

FBI ‘slučajno’ otkrio ime saudijskog zvaničnika osumnjičenog za 11. septembar

Preuzmite sliku

Američki Federalni istražni ured (FBI) “slučajno” je otkrio ime saudijskog dužnosnika za kojeg se sumnja da je pomogao teroristima Al-Kaide u terorističkom napadu na Svjetski trgovački centar u New Yorku, 11. septembra 2001. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U okviru procesa koji su pokrenule porodice žrtava terorističkog napada 11. septembra, u kojem saudijske vlasti optužuju za povezanost s napadima, u jednom od dosjea FBI je “zaboravio” ukloniti ime Mussaeda Ahmeda al-Jarraha, tadašnjeg uposlenika saudijske ambasade u Washingtonu te na taj način otkrio jednu od najvećih tajni u vezi s terorističkim napadom iz 2001. godine, piše Yahoo News.

U sudskom dokumentu koji je sastavio visoki dužnosnik FBI-a i koji je otvoren za javnost ove sedmice, navedeno je da je Al-Jarrah osumnjičen da je pomogao dvojici napadača Al-Kaide, koji su 11. septembra izvršili samoubilački napad na “njujorške blizance”.

U dokumentu se navodi da nije poznato gdje se Al-Jarrah trenutno nalazi, ali se navodi kako je saudijski zvaničnik unajmio dvije osobe iz SAD-a koje će pomoći napadačima.

Pripadnici Al-Kaide 11. septembra 2001. godine u jutarnjim satima izveli su terorističke napade na New York i Washington s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a. Dva aviona udarila su u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,