Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

FBI kod Trumpa tražio dokumente o nuklearnom oružju

Preuzmite sliku

Pretres u Palm Beachu na Floridi jedan je od brojnih istraga s kojima se bivši predsjednik SAD-a suočava još od njegovog boravka u Bijeloj kući.

Agenti FBI-a tražili su dokumente povezane s temom nuklearnog oružja, tokom pretresa doma bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, objavio je Washington Post.

Nije poznato jesu li takvi dokumenti pronađeni u Palm Beachu gdje se nalazi kuća Donalda Trumpa, piše list, kojeg citiraju Reuters i Hina.

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od suca istrage da objavi nalog kojim se odobrava pretraga Trumpovog odmarališta, kako bi javnost saznala više informacija o tome što istražitelji tačno traže u, do sada nezabilježenom pretresu doma jednog bivšeg predsjednika. Trump je događaje na Floridi tokom ove sedmice nazvao političkom odmazdom.

Dolazak istražitelja na Floridu dio je istrage kojom se nastoji utvrditi je li Trump ilegalno uklonio dokumente iz Bijele kuće kad je napuštao ured u januaru 2021. godine.

Državni tužilac potvrdio pretres

Državni tužilac Merrick Garland rekao je da je lično odobrio odluku da se naredi pretres.

”Ministarstvo ne donosi takve odluke lako. Gdje god je to moguće, praksa je da se koriste manje nametljiva sredstva istrage te da se suzi njezin djelokrug” rekao je Garland

Njegova potvrda nije uobičajena, s obzirom na to da američko ministarstvo pravosuđa obično ne raspravlja o istragama u toku. No, u ovom je slučaju Trump u ponedjeljak navečer objavio da je u toku pretres njegovog doma.

Garland je kazao da je Ministarstvo pravosuđa tražilo od suda da objavi zapečaćen nalog o pretresu, što bi moglo baciti svjetlo na prirodu istrage.

Izvor upoznat sa istragom rekao je da su FBI agenti uzeli deset kutija iz Trumpovog doma tokom pretresa.

Trump se oglasio na društvenoj mreži
Još nije poznato hoće li se Trumpovi advokati službeno usprotiviti objavljivanju naloga, rok za to istječe u danas. Trumpovi advokati Evan Corcoran i John Rowley nisu davali izjave.

U saopćenju na svojoj društvenoj mreži Truth, Trump je rekao: “Moji advokati i predstavnici u potpunosti sarađuju te je uspostavljena vrlo dobra veza. Vlada je mogla uzeti šta god je htjela, ako je to bilo kod nas’.’

Pretres u Palm Beachu na Floridi jedan je od brojnih istraga s kojima se bivši predsjednik SAD-a suočava još od njegovog boravka u Bijeloj kući. Protiv njega se vodi i odvojena istraga zbog neuspjelog pokušaja Trumpovih saveznika da preokrenu ishod zadnjih predsjedničkih izbora podnošenjem lažnih popisa birača.

Istraga o uklanjanju dokumenata iz predsjedničkog ureda počela je nakon što su iz Nacionalnog arhiva uputili dopis nadležnom ministarstvu.

Bivši zaposlenik u arhivu David Ferriero prethodno je potvrdio da je Trump vratio 15 kutija vladinim tijelima u januaru ove godine. Arhivari su kasnije saznali da su pojedine stavke označene kao ”povjerljive informacije iz nacionalne sigurnosti”

Dva mjeseca prije početka istrage, FBI-ov je agent posjetio Trumpovo imanje kako bi detaljnije pregledao kutije zaključane u skladištu, navodi izvor upoznat s navedenim događajem, dodavši da su agent i tužilac Evan Corcoran cijeli dan pregledavli materijale.

Pritisak na istražitelje

Ministarstvo na čijem je čelu Garland suočeno je s žestokim kritikama i online prijetnjama od početka istrage u ponedjeljak. Trumpovi pristaše i neki od kolega iz Republikanske stranke optužuju vladajuće Demokrate da su bivšeg predsjednika ”označili kao metu” istražnim organima poput FBI-a.

U Cincinnatiju je u četvrtak preminuo muškarac za kojeg se sumnja da je naoružan pokušao provaliti u zgradu FBI-a, zbog čega je došlo do pucnjave s obje strane u kojoj je osumnjičeni izgubio život, saopćili su policijski dužnosnici države Ohio.

Garland je osudio prijetnje i napade na FBI i Ministarstvo pravosuđa

”Neću stajati po strani dok je njihov integritet ugrožen”, izjavio je. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,