Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Facebook uklonio milion i po snimaka nakon napada na džamije

Preuzmite sliku

Američki tehnološki gigant Facebook saopćio je danas da su u prva 24 sata nakon napada na džamije na Novom Zelandu sa ove društvene mreže uklonili milion i po snimaka.

“U prva 24 sata nakon napada uklonili smo milion i po video snimaka na globalnom nivou. Od ovog broja 1,2 miliona je blokirano tokom postavljanja na našu stranicu”, ističe se u saopćenju.

Iz Facebooka navode da su uklonili sve uređene verzije snimka na kojima nije bilo užasnih scena iz poštovanja prema ljudima ugroženim u napadima.

Broj poginulih u napadima na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu povećan je na 50, nakon što je policija pronašla još jedno tijelo.

Napadač je 17 minuta uživo emitovao snimke napada putem Facebook koristeći aplikaciju napravljenu za sportske entuzijaste, a kopije su putem društvenih mreža bile dijeljene nekoliko sati nakon napada.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je da želi da sa rukovodstvom Facebooka razgovara o emitovanju događaja uživo putem interneta. (Agencije | Foto: EPA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,