Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evropska unija zamrzava sredstva Putinu i Lavrovu

Preuzmite sliku

Evropska unija zamrzava finansijska sredstva ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu.

Odluka je donešena na sastanku ambasadora država članica EU koji pripremaju paket sakcija koje su odobrene na samitu u noći izmedju četvrtlka i petka, i koji će formalno odobrit u toku dana ministri inostranih polsova EU.

Zamrzavanje sredstava Putinu i Lavrovu će biti pridodato postojećem paketu koji će biti formalizovan danas (25. februar).

Ranije u toku dana je predsjednik Evropskog Savjeta Charles Michel najavio nove sankcije protiv Rusije.

Drugog dana ruske invazije na Ukrajinu, ukrajinski zvaničnici su saopštili da je ruska vojska ušla u Kijev. Raketni napadi nastavljeni su i u drugim većim gradovima Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritikovao je lidere zapadnih zemalja da nedovoljno preduzimaju u usporavanju napredovanja Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prethodno uputio direktan apel Putinu, pozivajući ga na pregovore sa svojom vladom.

“Želio bih da se još jednom obratim predsjedniku Ruske Federacije”, rekao je Zelenski. “Borbe su u toku na cijeloj teritoriji Ukrajine. Hajdemo sjesti za pregovarački sto da zaustavimo ubijanje ljudi.” (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,