Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Evropa i Japan će se povezati preko arktičkog pojasa: “Brže će se prenositi podaci”

Preuzmite sliku

Projekat postavljanja prvog optičkog kabla koji će Evropu duž sjevernoameričke obale Arktičkog oceana povezati s Japanom osigurao je prvo ulaganje, saopćio je danas konzorcij Far North Fiber.

Prvobitni plan postavljanja kabla duž ruske obale Arktika u saradnji s drugim najvećim ruskim operatorom mobilne telefonije Megafonom otkazan je prošle godine. Plan je odbačen zbog pojačanog protivljenja Rusije postavljanju kabla na njezinom teritoriju, saopćila je finska tehnološka kompanija Cinia, koja vodi konzorcij.

Uz Ciniju, njegove su članice i američki Far North Digital i japanski Arteria Networks.

“Možda smo vidjeli i druge znakove jačanja nacionalizma u Rusiji, a iskusili smo ga i u provedbi projekta”, rekao je izvršni direktor Cinije Ari-Jussi Knaapila.

Smanjit će kašnjenja u prijenosu podataka

Kabalće biti postavljen od Skandinavije, preko Grenlanda, Kanade i Aljaske, do Japana i smanjit će kašnjenja u prijenosu podataka između Frankfurta i Tokija za oko 30 posto, rekao je Knaapila.

Troškovi projekta iznosit će oko 1.1 milijardu eura, a trebao bi biti pušten u upotrebu do kraja 2026. godine. Nordijska mreža NORDUnet, koja povezuje norveške, danske, švedske, finske i islandske istraživačke i obrazovne institucije, saopćila je da je potpisala pismo namjere s Far North Fiberom o ulaganju u jedan od 12 planiranih parova vlakana unutar kabela.

Far North Fiber još nije izvijestio o iznosu ulaganja, no izvor je rekao da jedan par vlakana stoji oko 100 miliona eura, uz dodatni trošak održavanja kroz 30 godina od 100 miliona eura. Evropu i Aziju trenutno povezuju mrežni kablovi većinom postavljeni u Sueskom kanalu, gdje im prijeti oštećenje zbog gustog brodskog prometa, kazao je Knaapila.

“Svi smo sve više ovisni o internetu, a njegova upotrebljivost ovisi o broju alternativnih ruta”, naglasio je. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,