Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Etna na Siciliji izbacuje lavu koja teče stotinama metara

Preuzmite sliku

Vulkan Etna u Italiji, najaktivniji vulkan u Evropi, “probudio se” i počeo da izbacuje užžarenu lavu koja teče dužinom od nekoliko stotina metara.

Dvije pukotine su se otvorile na dijelu kratera na jugoistoku i na sjeveroistočnom krilu oko 03.00 sata ujutro po lokalnom vremenu, prenosi britanski “Exspress”.

Direktor Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju iz Catanie (INGV), Eugenio Privitera izjavio je kako je riječ o novoj fazi eksplozija u vulkanu.

– Ovo bi ubrzo moglo biti gotovo, a moglo bi i da potraje i nekoliko mjeseci. Trenutno nema opasnosti za ljude koji žžive na ovom području, ali je, iz sigurnosnih razloga, potrebno kontrolirati priliv turista – kaže Privitera.

Etna, koja se uzdiže na skoro 3.300 metara nadmorske visine nalazi se na istočnoj obali Sicilije, između gradova Messina i Catania.

Erupcije između 1991. i 1993. godine ugrozile su obližnji gradić Zafferanu. U historijskom osvrtu najteža erupcija bila je 1669. koja je u potpunoti uništila i zbrisala Cataniju, grad u podnožju Etne. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,