Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Erupcija najvećeg aktivnog vulkana na svijetu privlači posmatrače

Preuzmite sliku

Nakon erupcije Mauna Loe, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Havaji, lava i dalje teče, iznad vulkana se širi dim, a na vrhu susjednog brda okupljaju se ljudi koji žele da posmatraju i fotografišu erupciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Vulkan se nalazi na havajskom Velikom ostrvu i nije eruptirao još od 1984. godine kada je izbacivao lavu više od tri sedmice.

Havajska agencija za hitne situacije, prije četiri dana saopštila je da je primila izvještaje o lavi koja se počela prelijevati duž jugozapadnog dijela vulkanske kaldere, odnosno velike šuplje “zdjele” na vrhu vulkana. Iz Agencije su naveli da nema naznaka da lava prijeti naseljenim područjima te nisu izdane ni naredbe za evakuaciju.

Vlasti su ipak izdale upozorenje o padavinama pepela za Veliko ostrvo, a Nacionalna meteorološka služba pozvala je mještane s respiratornim bolestima da ostanu u kućama i izbjegavaju udisanje čestica pepela, a sve koji izlaze vani da koriste masku ili pokriju usta i nos krpom.

“Vulkan je počeo eruptirati oko 23.30 sati po lokalnom vremenu unutar Nacionalnog parka Hawai‘i Volcanoes”, objavio je Havajski opservatorij vulkana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,