Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Turska će očistiti granično područje Sirije ukoliko Rusija ne djeluje

Preuzmite sliku

Predsjednik Turske Tayyip Erdogan kazao je danas da će ukloniti kurdsku policiju YPG sa sjeveroistoka Sirije ukoliko Rusija ne ispuni obaveze temeljene na sporazumu koji je pomogao zaustaviti tursku ofanzivu u toj regiji.

Prema sporazumu koji su zaključili Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin, ruska vojna policija i sirijski graničari trebali bi ukloniti borce YPG-a unutar 30 km od granice u roku od šest dana. Rok završava u utorak.

Od utorka, ruske i turske snage počet će patrolirati užim, 10 KM dugim kopnom na sjeveroistoku Sirije. Ankara vidi YPG kao terorističku organizaciju povezanu s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske.

Ofanziva na Siriju, pokrenuta nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump povukao 1.000 američkih vojnika s tog područja, izazvala je kritike turskih saveznika u NATO-u.

“Ako ovo područje nakon 150 sati ne bude očišćeno od terorista, tada ćemo sami srediti situaciju i obavit ćemo sve poslove čišćenja”, rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu, javlja Reuters. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje