Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Engleske željeznice omogućile besplatan prijevoz žrtvama porodičnog nasilja

Preuzmite sliku

Projekt Rail to Refuge u Engleskoj omogućava besplatan prijevoz vlakom ženama koje žele pobjeći od nasilnog partnera.

U projektu sudjeluju željeznice Southeastern i Great Western Railway.

Do saradnje organizacije Women’s Aid i željeznica došlo je nakon što su aktivistkinje upozorile na porast broja prijava za porodično nasilje u vrijeme mjera zaštite od koronavirusa.

“Tokom pandemije, žene i djeca zarobljeni su sa zlostavljačem i iznimno ranjivi budući da su zbog pandemije obustavljeni uobičajeni kanali podrške. Kad tome pribrojite rastuću ekonomsku neizvjesnost, bijeg od nasilja postaje još teži nego inače, stoga se nadamo da će ova inicijativa omogućiti potrebnu podršku,” izjavila je Nicki Norman iz Women’s Aida.

  • Žrtve porodičnog nasilja koje trebaju pomoć mogu kontaktirati Women’s Aid, SOS liniju ili lokalni centar za zaštitu žrtava nasilja te, ako je potrebno, dobiti siguran smještaj i kartu za voz.

    “Ova inicijativa je osnažujuća za sve žrtve koje trebaju podršku, i nadam se da će se i druge željeznice priključiti,” izjavila je Amanda, jedna od žena koje su preživjele porodično nasilje. “Puno vam znači kada znate da možete staviti distancu između sebe i zlostavljača.” (voxfeminae.net)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,