Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Empire State Building u mraku zbog napada u Istanbulu

Preuzmite sliku

 Nekoliko stotina Amerikanaca i Turaka nastanjenih u SAD-u sinoć se okupilo na Union Squareu, na njujorškom Manhattanu, gdje su protestirali zbog terorističkog napada na istanbulskom aerodromu Ataturk.

Okupljeni su paljenjem svijeća odali počast stradalima u terorističkom napadu i pozvali međunarodnu zajednicu na jedinstvo u borbi protiv terorizma.

Dignimo glas za Istanbul, metropolu koja je mnogo puta bila na meti terorizma kao globalne prijetnje sigurnosti. Svijeće palimo protiv tame terorizma i simbolično svijetu dajemo svjetlo jedinstva i ljubavi“, poručili su demonstranti.

Uporedo s tim, u znak osude terorističkog napada i odavanja počasti istanbulskim žrtvama, sinoć je ugašeno svjetlo na kuli zgrade Empare State Buildinga koja je jedan od simbola New Yorka.

Empire State će noć provesti u tami kako bismo odali počast žrtvama terorističkog napada na istanbulskom aerodromu Ataturk“, poruka je koju je rukovodstvo tog objekta objavilo na službenom profilu društvene mreže Twitter.

Američki predsjednik Barack Obama je nakon Samita lidera Sjeverne Amerike u kanadskoj Otawi ponovio najoštrije osude terorističkog napada i uputio poruku sućuti porodicama žrtava i cijelom turskom narodu.

Našem savezniku Turskoj smo već ponudili svaku vrstu pomoći i spremni smo učini sve što bude potrebno. Nastavit ćemo blisko sarađivati sa Turskom kako bismo iskopali sve korijene terorizma“, poručio je Obama. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,